5 Tips αποτελεσματικής προβολής στο Google Ads

διαφήμιση Google Ads

Τελευταία ενημέρωση 26/01/2023

Αν ψάχνεις τρόπους να διαφημίσεις την επιχείρησή σου, τότε θα σου είναι εξαιρετικά χρήσιμα κάποια Google Ads tips.

Πριν πούμε οτιδήποτε, να εξηγήσουμε πολύ συνοπτικά τι είναι το Google Ads. Το Google Ads είναι το διαφημιστικό πρόγραμμα της Google στο διαδίκτυο. Με αυτό δημιουργείς διαφημίσεις και προσεγγίζεις τους χρήστες τη στιγμή που δείχνουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου. Μάλιστα, έχει διάφορους τύπους διαφημίσεων, όπως Google Display Ads, Search Ads κ.ά. 

H διαφήμιση στο Google Ads (παλαιότερα Google AdWords) αποτελεί ένα από τα είδη του digital marketing. Μάλιστα, είναι και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους online προβολής της επιχείρησής σου. Έχει την καλύτερη απόδοση επένδυσης, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο!

Το Google Ads είναι ένα σύνθετο σύστημα που χρειάζεται συνεχόμενο έλεγχο, βελτιστοποίηση αλλά και ενημέρωση. Έτσι, όπως είναι λογικό, απαιτείται χρόνος από την πλευρά της επιχείρησης για να μπορέσει να το διαχειριστεί. Kαλό είναι, φυσικά, να συνδυάζεται και με άλλα είδη digital marketing, όπως SEO, Social Media marketing κ.λπ. 

Στο άρθρο αυτό θα βρεις συμβουλές και τακτικές για να διαχειριστείς ευκολότερα και αποτελεσματικότερα την καμπάνια σου. Επίσης, σε παλαιότερα post μας μπορείς να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία της πρώτης σου καμπάνιας στο Google Ads (ή Google Ads campaign) και τη σωστή οργάνωσή της:

5 Βήματα για την 1η καμπάνια σου στο Google Ads

Πως οργανώνω τον Google Ads λογαριασμό μου!

Βασικά tips για Google Ads

H διαφήμιση στη Google είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την εταιρεία σου. Γι΄αυτό, ετοιμάσαμε τον παρακάτω κατατοπιστικό οδηγό για Google Ads που θα δούμε χρήσιμα tips, ώστε να φτιάξεις τις καλύτερες διαφημίσεις.

1. Βελτίωσε το CTR σου με τις «Επεκτάσεις Διαφημίσεων»

Η είσοδός σου στο Google Ads σου δίνει πολλές επιλογές ρύθμισης και παρέμβασης, ώστε να κάνεις τις διαφημίσεις σου άψογες. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι το πλήθος εργαλείων που παρέχει για να προσελκύσεις περισσότερους πελάτες και επισκέπτες στο website σου. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι οι επεκτάσεις διαφημίσεων (ad extensions). Μπορείς να τις φτιάξεις πολύ εύκολα και είναι εντελώς δωρεάν. 

Τέτοιες επεκτάσεις είναι και οι σύνδεσμοι ιστότοπου (ή αλλιώς ad sitelinks). Σου επιτρέπουν να προβάλεις επιπλέον links προς το website σου, κάτω από το κείμενο των διαφημίσεών σου. Μπορείς να τις δημιουργήσεις γρήγορα και εύκολα μέσα από τις ρυθμίσεις της καμπάνιας σου. Ενώ, μάλιστα, έχουν και πολύ θετική επίδραση στην αναλογία κλικ/εμφανίσεων (CTR- Click Through Rate). Επίσης, αυξάνουν τον χώρο που καταλαμβάνει η καμπάνια σου στη σελίδα. Επομένως, αυξάνεται και η πιθανότητα οι χρήστες να κάνουν κλικ στη διαφήμισή σου. Δεδομένου ότι εμφανίζονται περισσότερες σχετικές πληροφορίες, η διαφήμισή σου γίνεται πιο αξιοπρόσεκτη. 

Μάθε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία συνδέσμων ιστοτόπου. Άλλοι τύποι επεκτάσεων διαφημίσεων, για ακόμα μεγαλύτερη προβολή της καμπάνιας σου, είναι οι επεκτάσεις τοποθεσίας, κλήσεων και κοινωνικού δικτύου.

2. Μείωσε το κόστος και αύξησε την απόδοση της επένδυσής σου χρησιμοποιώντας αρνητικές λέξεις-κλειδιά

Είναι εξίσου σημαντικό να πεις στην Google τι είναι το προϊόν ή η υπηρεσία σου, αλλά και τι δεν είναι. Οι αρνητικές λέξεις-κλειδιά σου επιτρέπουν να αποκλείσεις τις λέξεις εκείνες για τις οποίες δεν θέλεις να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σου. 

Για παράδειγμα:

Ας πούμε ότι έχεις ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων σε μία τουριστική περιοχή Α. Σίγουρα δεν έχεις συμπεριλάβει στις λέξεις-κλειδιά σου λέξεις όπως φθηνές, οικονομικές, κλπ., καθώς δεν αντιστοιχούν με τις παροχές σου. Έχεις ορίσει όμως αρνητικές λέξεις – κλειδιά, ώστε να τις συμπεριλάβεις στη λίστα αυτή;

Αν δεν το έχει κάνει, αυτό είναι καταστροφικό για το ROI (Return Of Investment – απόδοση της επένδυσης) σου. Χρεώνεσαι για κλικ από επισκέπτες που είναι απίθανο να αγοράσουν από τις υπηρεσίες σου, εφόσον δεν παρέχεις αυτό που αναζητούν. 

Οπότε καταλαβαίνεις ότι οι αρνητικές λέξεις-κλειδιά είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του πώς κάνω Google Ads. Φτιάξε, λοιπόν, τη λίστα με τις αρνητικές λέξεις-κλειδιά για την Google Ads καμπάνια σου για να μην εμφανίζεσαι σε αναζητήσεις που σου «τρώνε» χρήματα άσκοπα. 

Διάβασε περισσότερα σχετικά με τις αρνητικές λέξεις-κλειδιά.

3. Αύξησε την επισκεψιμότητα του website σου αξιοποιώντας τα στατιστικά δεδομένα του μεριδίου εμφάνισης

Το μερίδιο εμφάνισης (IS) δείχνει το ποσοστό των διαθέσιμων εμφανίσεων που τελικά λαμβάνει η Google Ads διαφήμισή σου. Πιο απλά, πόσες φορές εμφανίστηκε η διαφήμισή σου σε σχέση με το πόσες φορές θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί

Αν το μερίδιο εμφάνισής σου είναι χαμηλό, τότε χάνεις πολύτιμα κλικ και η επισκεψιμότητα του site σου είναι χαμηλή. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί τρόποι για να δοκιμάσεις τι επηρεάζει το μερίδιο εμφάνισης για τη δική σου καμπάνια. 

Για παράδειγμα:

Βεβαιώσου ότι οι λέξεις-κλειδιά που έχεις επιλέξει είναι απόλυτα σχετικές με τα διαφημιστικά σου κείμενα και κυρίως με τη σελίδα προορισμού της διαφήμισής σου. Επίσης, μπορείς να πειραματιστείς με το bid σου για να δεις πώς επηρεάζει το μερίδιο εμφάνισής σου. Χρειάζεται να είναι τόσο υψηλό, ή μήπως με χαμηλότερο bid κερδίζεις περισσότερα κλικ; 

Τέλος, στόχευσε στη σωστή χώρα! Αν έχεις eshop και δεν κάνεις αποστολές στο εξωτερικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνεις χρήματα, στοχεύοντας σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας.

4. Αύξησε τις πωλήσεις σου βελτιώνοντας τη σελίδα προορισμού των διαφημίσεων

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την πραγματοποίηση ή μη μιας αγοράς (ή εκδήλωσης ενδιαφέροντος) είναι η σελίδα προορισμού (landing page). Την καλύτερη καμπάνια να έχεις, αν η σελίδα στην οποία οδηγεί η διαφήμισή σου είναι κακοσχεδιασμένη, δύσχρηστη ή δυσλειτουργική, η απόδοση της καμπάνιας σου στο Ads δε θα είναι η αναμενόμενη.

Κατ’ αρχάς, μία καλοσχεδιασμένη και σχετική με την αναζήτηση του χρήστη σελίδα προορισμού, αυξάνει την πιθανότητα αγοράς. Επίσης, η Google ανταμείβει πάντα τη σχετικότητα μεταξύ λέξεων-κλειδιών, διαφημιστικών κειμένων και σελίδας προορισμού. 

Συνεπώς, ένα από τα καλύτερα Google Ads tips είναι να φροντίσεις ώστε η σελίδα προορισμού σου να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του χρήστη που συναντά τη διαφήμισή σου.

5. Μέτρησε τις μετατροπές που προέρχονται από τη διαφήμιση

Γνωρίζεις πόσες πωλήσεις ή άλλες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος προέρχονται από τη διαφήμισή σου στο Ads; Ξέρεις πόσα χρήματα από αυτά που επενδύεις λαμβάνεις πίσω; Μήπως μπορείς να πεις με ποια λέξη-κλειδί ψάχνουν όσοι πραγματοποιούν αγορές στο website σου;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμα, μπορείς να απαντήσεις με τον κώδικα παρακολούθησης μετατροπών του Ads ή του Google Analytics. 

O κώδικας εγκαθίσταται εύκολα στη σελίδα ολοκλήρωσης μιας αγοράς που θέλεις να καταγράψεις. Εκτός όμως από πωλήσεις, μπορείς να παρακολουθείς επίσης άλλες σημαντικές ενέργειες στο website σου, όπως για παράδειγμα εγγραφές νέων μελών, συμπλήρωση φόρμας ενδιαφέροντος, κ.λπ.

Η ευκολία στην παρακολούθηση και μέτρηση των διαφόρων ενεργειών και αποτελεσμάτων αποτελεί ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό που κάνει τεράστια τη σημασία των Google Ads για την επιχείρησή σου.

Google Ads tips για διαφημίσεις με μεγάλο κέρδος

Google Ads με μεγάλο κέρδος

Αφού είδαμε μερικά βασικά πράγματα, ήρθε η ώρα να δούμε κάποια χρήσιμα tips για διαφημίσεις που θα αποφέρουν μεγάλο κέρδος ή για διαφημίσεις με μικρό budget. Έτσι, θα μπορείς να φτιάξεις σοβαρές καμπάνιες Google Ads με μικρό κόστος.

Πάμε να τα δούμε!

Θέσε ξεκάθαρους στόχους 

Μπορεί να σου φαίνεται ανάξιο αναφοράς, ωστόσο η συγκεκριμένη συμβουλή αποτελεί ένα από τα βασικότερα βήματα για τη δημιουργία μιας σωστής καμπάνιας Google Ads.

Πριν προχωρήσεις σε πιο ειδικούς στόχους, είναι απαραίτητο να σκεφτείς: Ποιοι είναι οι γενικοί επιχειρηματικοί μου στόχοι; Τι θέλω να πετύχω με τις διαφημίσεις; Μπορεί να θέλεις τη συγκεκριμένη περίοδο μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα,  αύξηση πωλήσεων ή απλά νέες εγγραφές στο εταιρικό newsletter σου. Γενικά, οι στόχοι μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την επιχείρηση, τη χρονική περίοδο, το κοινό και πολλά ακόμα.

Αυτό που πρέπει, λοιπόν, να γίνει είναι να ορίσεις τους γενικούς στόχους σου ώστε να καταφέρεις στη συνέχεια να προχωρήσεις σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Στόχευσε long-tail keywords

Long-tail keywords είναι οι λεγόμενες φράσεις-κλειδιά, οι οποίες αποτελούνται από περισσότερες από μία λέξεις, συνήθως τρεις ή τέσσερις (ή και παραπάνω).

Τα long-tail keywords είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα και στοχευμένα. Γι’ αυτό, έχει τεράστια αξία να διαλέξεις φράσεις-κλειδιά που μπορεί να περιέχουν περισσότερες και πιο στοχευμένες πληροφορίες (π.χ. συγκεκριμένη περιοχή ή πόλη).  Έτσι, θα «ταιριάξεις» με τις εξειδικευμένες αναζητήσεις των χρηστών.

Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο τύπο αντιστοίχισης λέξεων-κλειδιών

Ένα από τα χρησιμότερα tips που μπορείς να αξιοποιήσεις στις διαφημιστικές σου καμπάνιες είναι να φροντίζεις πάντα να διαλέγεις τον καταλληλότερο τύπο αντιστοίχισης λέξεων-κλειδιών (keyword match-type).

Να εξηγήσουμε πρώτα κάποια βασικά πράγματα. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης πληκτρολογεί μια αναζήτηση στη Google, του εμφανίζονται διαφημίσεις ανάλογα με το πόσο σχετικός θεωρείται ο όρος αναζήτησης. Με δεδομένη τη σημασία των λέξεων-κλειδιών, τεράστια αξία έχει και η επιλογή του τρόπου αντιστοίχισής τους. Πρόκειται για μια ρύθμιση μέσα στον Google Ads λογαριασμό σου (Google Ads account), όπου μπορείς να διαλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η Google να «διαβάσει» και να διαχειριστεί τους όρους αναζήτησης.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι αντιστοίχισης:

  • Ευρεία αντιστοίχιση (broad match): Οι διαφημίσεις εμφανίζονται σε αναζητήσεις που περιέχουν συνώνυμα, ορθογραφικά λάθη, συναφείς αναζητήσεις και γενικά διάφορες παραλλαγές του όρου αναζήτησης. Πρόκειται για τον πιο γενικό τύπο αντιστοίχισης.

  • Τροποποιητής ευρείας αντιστοίχισης (broad match modifier): Αναζητήσεις που περιέχουν τροποποιημένο ή κάπως παραλλαγμένο τον όρο αναζήτησης, αλλά όχι συνώνυμα. Οι λέξεις μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε σειρά.

  • Αντιστοίχιση φράσης (phrase match): Αναζητήσεις που έχουν το ίδιο νόημα με τη φράση αναζήτησης και που μπορεί να περιέχουν και άλλες λέξεις. Σίγουρα, όμως, περιέχουν τη βασική φράση αναζήτησης.

  • Ακριβής αντιστοίχιση (exact match): Οι διαφημίσεις σου θα εμφανίζονται μόνο σε αναζητήσεις που έχουν την ίδια σημασία ή πρόθεση με τον όρο αναζήτησης. Πρόκειται για τον πιο στοχευμένο τύπο αντιστοίχισης και θα φέρει λιγότερες αλλά αρκετά πιο στοχευμένες αναζητήσεις, που είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Επίλογος

Το Google Ads αποτελεί ένα εξαιρετικό είδος ψηφιακού μάρκετινγκ, προσφέροντάς σου τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργία online διαφημίσεων.

Τα Google Ads tips που σου δώσαμε παραπάνω θα σου φανούν πολύ χρήσιμα στη δημιουργία των διαφημιστικών εκστρατειών σου, ενώ θα σου δώσουν τη δυνατότητα να φτιάξεις ασυναγώνιστες διαφημίσεις που θα εκτοξεύσουν την επιχείρησή σου.

Γι’ αυτό μη χάνεις άλλο χρόνο και βάλε άμεσα τα Google Ads στον συνολικό σχεδιασμό σου!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!