SEO: Μήπως ήρθε η στιγμή να βελτιστοποιείς και τις εικόνες στο website σου;

15 Οκτωβρίου 2013, από

Όλοι θέλουμε να εμφανιζόμαστε στην πρώτη σελίδα των search engines και πόσο μάλλον στην “χρυσή ”πρώτη 3άδα θέσεων.. είτε πρόκειται για website, blog, post ή author. Οι ενέργειες optimization γίνονται με στόχο να εμφανίζεται ένα website/blog ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Ωστόσο πόσο περίπλοκο έχει γίνει πλεον;

Είναι γνωστό ότι η Google δεν “διαβάζει” φωτογραφίες, οπότε πώς θα της δώσεις να καταλάβει περί τίνος πρόκειται; Πώς θα βοηθήσεις την μηχανή αναζήτησης να κατηγοριοποιήσει και να κατατάξει σωστά μια εικόνα; Διάβασε παρακάτω βασικές και χρήσιμες συμβουλές για ένα επιτυχημένο image optimization!

– Δώσε ένα σωστό όνομα

Η ονομασία και το tagging των εικόνων θα βοηθήσει στο συνολικό optimization της σελίδας. Μπορεί ο τίτλος της εικόνας να μην λαμβάνεται υπόψη από την Google όσον αφορά την κατάταξη του website, ωστόσο είναι χρήσιμος για τον χρήστη, ο οποίος όταν θα κάνει mouse over θα διαβάσει τον τίτλο της φωτογραφίας. Ένας περιγραφικός τίτλος θα δώσει πληροφορίες στον χρήστη, ο οποίος μπορεί στην συνέχεια να αποθηκεύσει την εικόνα, να γράψει θετικά reviews και να επισκεφθεί ξανά το website γιατί η εμπειρία που του έδωσες ήταν θετική! Μην ξεχνάς ότι το optimization σε κάθε περίπτωση προτείνεται να γίνεται σύμφωνα με τον χρήστη και όχι τις μηχανές αναζήτησης :)

– Alt tag

Η Google διαβάζει τα alt tags για να κατηγοριοποιήσει τα images και το website συνολικά. Online θα βρεις αμέτρητα tutorials, τα οποία θα σε βοηθήσουν να γράψεις σωστά image alt tags.

– Μην ξεχάσεις την λεζάντα (caption)

Η λεζάντα εμφανίζεται κάτω από την εικόνα και την περιγράφει συνοπτικά. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς τους χρήστες να καταλάβουν όχι μόνο τί διαβάζουν αλλά και τί βλέπουν παράλληλα. Έτσι όμως βοηθάς και το Google να “συνδέσει” την εικόνα με κάποια keywords.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσεις το πεδίο της περιγραφής (description), καθώς δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία που υπολογίζει η Google. Δες το παράδειγμα που ακολουθεί, μέσα από το περιβάλλον του WordPress.

caption

– Πρόσθεσε σχετικό filename

Θυμήσου το τρίπτυχο: Image title – caption – alt text ώστε κάθε φορά που κάνεις upload μία εικόνα να αλλάζεις το filename π.χ. pppp1234.img σε μια πιο αντιπροσωπευτική ονομασία, χρησιμοποιώντας σχετικές λέξεις-κλειδιά. Μπορεί το file name να μην επηρεάζει το SEO αλλά κάθε φορά που ο χρήστης αναζητά images, τις περισσότερες φορές εμφανίζονται και πληροφορίες για τα file names, γιατί να μην είναι σχετικά λοιπόν;

– Μικρές σε μέγεθος εικόνες, μεγάλα αποτελέσματα

Οι μεγάλες, σε μέγεθος αρχείου, εικόνες συμβάλλουν αρνητικά στην γρήγορη φόρτωση της σελίδας με αποτέλεσμα ο χρήστης να εγκαταλείπει το site προτού το δεί. Και όπως γνωρίζουμε, η ταχύτητα φόρτωσης είναι σημαντικός παράγοντας στην κατάταξη του site. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις free εργαλεία που κυκλοφορούν online, τα οποία μειώνουν το μέγεθος μιας εικόνας, χωρίς να επηρεάζουν την ποιότητα (Lossless image optimization). Ένα γνωστό εργαλείο της Yahoo! είναι αυτό http://www.smushit.com.

Ανακάλυψε κάποια δημοφιλή sites που προσφέρουν δωρεάν εικόνες και να θυμάσαι ότι στα πακέτα WordPress του Papaki οι εικόνες που ανεβάζεις και χρησιμοποιείς γίνονται αυτόματα optimize! Έτσι ξεμπερδεύεις εύκολα και έχεις όλο το χρόνο στη διάθεσή σου να δημιουργήσεις ποιοτικό περιεχόμενο! ;)

Θέλουμε να μάθουμε κι άλλα tips για σωστό image optimization! Πρόσθεσε τα σχόλιά σου!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!