Νέα TLDs για εταιρίες!Τι σημαίνουν οι νέες καταλήξεις;

Νέα Tlds

21 Ιουνίου 2011, από

Νέα Tlds

Τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, η ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) συμφώνησε στη δημιουργία νέων καταλήξεων domain names, κοινώς generic TLDs για εταιρίες και οργανισμούς! Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2012 θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος αιτήσεων.

Την δημιουργία νέων tlds την συζητούσαν από το 2008 και το γεγονός ότι επιτέλους πραγματοποιήθηκε μια συμφωνία είναι σημαντικό και θα αλλάξει αρκετά τα δεδομένα του χώρου των domain names. Παρ΄όλα αυτά, η διαδικαδία έγκρισης ενός νέου TLD είναι μια μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία. Σε αυτό οφείλεται και η προσπάθεια που γίνεται από την ICANN για την προστασία των νέων TLDs από cybersquatting

Τι ισχύει τώρα: 
Οι βασικές καταλήξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι 22, οι οποίες περιλαμβάνουν τα γνωστά σε όλους μας .com, .net, .org κτλ. domains.

Επιπλέον έχουμε και τα TLDs ανά χώρα, όπως τα .GR, .DE, .EU, .ME, .US κτλ. τα οποία δεν χρησιμοποιούνται μόνο από επιχειρήσεις και μεμονομένους χρήστες στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά παγκοσμίως, με μεγάλη επιτυχία, όπως είναι τα .CO και τα .ME.

Πόσα νέα TLDs θα κυκλοφορήσουν;
Σύμφωνα με την ICANN και τη νέα αυτή συμφωνία, μέχρι και 1000 νέα generic TLDs θα μπορούν να δημιουργούνται ανά έτος. Επειδή όμως η διαδικασία έγκρισης είναι χρονοβόρα, η ICANN ανέφερε ότι για τον 1ο γύρο αιτήσεων θα εγκριθούν 500 νέα TLDs.

Πότε ξεκινούν οι αίτησεις και πόσο θα κοστίσει;
Οι αιτήσεις για νέες καταλήξεις θα γίνονται δεκτές από 12 Ιανουαρίου 2012 έως και 12 Απριλίου 2012. Αυτός θα είναι και ο πρώτος κύκλος αιτήσεων, ενώ στο μέλλον θα ανακοινώνονται οι νέες περιόδοι αιτήσεων.

Το κόστος για την εταιρία που θα αιτηθεί ανέρχεται στα 185.000 δολάρια, το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να εγκριθεί τελικά το νέο TLD;
Σύμφωνα με την ICANN η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της αίτησης μπορεί να πάρει από 9 μήνες έως και 2 χρόνια περίπου, ανάλογα την αίτηση. Οπότε υπολογίστε ότι μάλλον από το 2013 η τέλος του 2012 θα δούμε να κυκλοφορούν τα πρώτα TLDs της μορφής mywebsite.apple ή myname.facebook κτλ.

Τι συμβαίνει αν 2 επιχειρήσεις επιθυμούν το ίδιο TLD και τι στην περίπτωση κατοχυρωμένων εμπορικών σημάτων;
Θα τηρηθεί χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων που σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα περνάνε από έλεγχο με σειρά προτεραιότητας. Αν προκύψει διαμάχη και καμία απο τις εταιρίες δεν έχει ολοκληρώσει την αίτηση τότε θα περνάνε από μια διαδικασία βαθμολόγησης σε κάποια σημεία.

Αν και πάλι δεν ανακυρηχθεί κάποιος δικαιούχος από αυτή τη διαδικασία, τότε το TLD θα μπαίνει σε δημοπρασία και η εταιρία που θα προσφέρει τα περισσότερα θα το κάνει δικό της!!

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στα εμπορικά σήματα μιας και η ICANN θα λαμβάνει υπόψιν της όλα τα κατοχυρωμένα σήματα του κόσμου.

Προσωπικά πιστεύω ότι η διαδικασία επίλυσης διαφορών και η επιβεβαίωση των εμπορικών σημάτων θα είναι μια ακόμα περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία.

Θα μπορεί μια εταιρία να πουλάει domain names;
Πρακτικά, η εταιρία που κατοχυρώνει ένα νέο TLD θα είναι το μητρώο για αυτή την κατάληξη. Έτσι θα έχει τη δυνατότητα να πουλάει domain names καθώς και να θέτει περιορισμούς για την κατοχύρωση του. Το κόστος για τη λειτουργία ως registry θα ανέρχεται στα 25.000 δολάρια το χρόνο.

Και τελικά τι σημαίνει όλο αυτό για τον τελικό χρήστη;
Σύμφωνα με την Michele Jourdan, communications manager στην ICANN, τα νέα gTLDs “αντιπροσωπεύουν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο Internet από τη γέννηση του. Παρόλο που δεν θα έχουμε κάποιο τεχνολογικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το Internet λειτουργεί, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν και οικοδομούν την online παρουσία τους“.

Η αγορά των domain names αλλάζει ολοκληρωτικά! Νέες ευκαιρίες ανοίγουν για επιχειρήσεις & οργανισμούς, ως προς τη δημιουργία και διαχείριση ενός community ή απλά του χώρου τους online. Επιπλέον, ευκαιρίες εμφανίζονται για μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες θα επιλέξουν να κατοχυρώσουν domain names με καταλήξεις όπως .music, .hotel κ.ο.κ.

Η “απελευθέρωση” των domain names θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες online και θα δώσει στις επιχειρήσεις νέες προοπτικές διαχείρισης και προώθησης της online παρουσίας τους.

Παρ΄όλα αυτά, πιστεύω ότι θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος για να δούμε σε εφαρμογή αυτές τις αλλαγές, ενώ οι νέες καταλήξεις αρχικά θα απασχολήσουν αποκλειστικά μεγάλες εταιρίες, όπως Google, Apple, Facebook κτλ. λόγω του τεράστιου κόστους.

Κάπου στο μέλλον όμως, βλέπω να μειώνονται δραματικά αυτές οι τιμές αυτές, όπως συνέβη και με τα αρχικά domain names πριν 10 ή περισσότερα χρόνια και σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε το guidebook της ICANN εδώ ή να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο ελληνικό forum Freestuff.gr

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!