Πώς φτιάχνω Blog στο WordPress σε 5 βήματα

πώς φτιάχνω WordPress blog

Τελευταία ενημέρωση 26/10/2022

Μήπως τριγυρνούν στο μυαλό σου ερωτήσεις όπως: «πώς φτιάχνω blog στο WordPress» ή «πώς να φτιάξω ιστοσελίδα με WordPress»; 

Λογικό είναι. Στις μέρες μας το να έχεις blog συγκρίνεται με τη δυνατότητα της ανθρώπινης ομιλίας! Όχι μόνο μπορείς να εκφράσεις τις σκέψεις σου online, αλλά μπορείς να έρθεις σε επαφή με ενδιαφέροντα άτομα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα ανθρώπων στον κόσμο που ζουν από αυτό, το blogging.

Δε χρειάζεται καν να πληκτρολογήσεις στο Youtube αναζητήσεις όπως WordPress tutorial greek κτλ. Ο οδηγός για WordPress blog που σου παρουσιάζουμε παρακάτω αρκεί!

Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι το blog & γιατί αξίζει να φτιάξεις το δικό σου

Η δημιουργία blog WordPress προϋποθέτει να γνωρίζεις τι είναι το ιστολόγιο ή blog. Blog, λοιπόν, είναι μια ιστοσελίδα που γεμίζει συνεχώς με νέο περιεχόμενο, κάτι σαν διαδικτυακό ημερολόγιο, όπου ο διαχειριστής του γράφει για ό,τι επιθυμεί. Μπορεί το blog να το διατηρούν ένα ή περισσότερα άτομα. Οι αρθρογράφοι σε αυτό ή οι διαχειριστές του ονομάζονται bloggers, ενώ blogging αποκαλείται η διαδικασία διαχείρισης και δημιουργίας περιεχομένου για ένα blog.

Εδώ, παρενθετικά, αξίζει να αναφέρουμε και τη διαφορά μεταξύ blog και site. Το πρώτο χρειάζεται τακτικές ενημερώσεις και αναρτήσεις, ενώ το δεύτερο είναι συνήθως πιο στατικό και παρουσιάζει κυρίως πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες μιας επιχείρησης.

Υπάρχει κάτι που αγαπάς να κάνεις και δεν βαριέσαι να το συζητάς για ώρες; Τότε ξεκίνα ένα blog, μοιράσου τις σκέψεις σου, φωτογραφίες, εμπειρίες και είμαι σίγουρη ότι θα γνωρίσεις online πολλούς ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα ιστολόγιο για τη δουλειά σου, για το hobby σου, για ενημέρωση, ταξίδια, μια δραστηριότητα, την τεχνολογία ή απλά και μόνο για σένα. Και πού ξέρεις; Αν πάει καλά, η δημιουργία blog μπορεί να σου φέρει και κέρδος!

Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, εμείς σε αυτό το post θα δούμε το WordPress.

Δωρεάν blog ή επί πληρωμή;

Υπάρχουν δύο λύσεις για να δημιουργήσεις το blog σου. Η πρώτη είναι η δωρεάν δημιουργία WordPress blog, της μορφής [email protected] και η δεύτερη είναι να στήσεις το δικό σου blog, σε πακέτο hosting, με το δικό σου domain και με όλες τις δυνατότητες διαχείρισης διαθέσιμες. Σε αυτό το post, θα ασχοληθούμε με τη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή με τη χειροκίνητη εγκατάσταση και δημιουργία WordPress blog, σε πακέτο hosting από το Papaki. 

Εάν, πάντως, πριν φτάσεις σε αυτό το κείμενο αναρωτιόσουν πώς φτιάχνω blog δωρεάν, μπορείς φυσικά να το προσπαθήσεις. Και αν δε σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, απλά θα κάνεις όλα όσα θα βρεις αμέσως παρακάτω.

Θα επιλέξουμε την τελευταία έκδοση από το wordpress.org και θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία upload των αρχείων με FTP. Υπάρχει βέβαια και η αυτόματη εγκατάσταση του WordPress μέσα από το Plesk, η οποία μας περιορίζει στην έκδοση του WordPress που υποστηρίζει το Plesk, αλλά είναι αρκετά πιο εύκολη διαδικασία.

Πριν ξεκινήσεις τη δημιουργία blog:

α) Αποφάσισε και κατοχύρωσε το domain name του blog σου (υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλά άρθρα με ιδέες για ονόματα για blog). 

β) Δες τα πακέτα web hosting και αγόρασε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

γ) Πέρασε τους nameservers του Hosting στο domain name σου.

δ) “Κατέβασε” ένα FTP client (πχ. Filezilla) πρόγραμμα στο οποίο θα συνδεθείς στην πορεία με τους κωδικούς που έχεις λάβει στο email ενεργοποίησης (π.χ. gmail αν χρησιμοποιήσεις λογαριασμό Google) του hosting σου.

ε) Έλεγξε αν έχεις το Notepad (text editor) ή κάποιον άλλον editor στον υπολογιστή σου. Απόφυγε Word ή Open Office γιατί προσθέτουν περιττά κομμάτια κώδικα (σκουπίδια) στο αρχείο.

στ) Τέλος, άφησε ανοιχτό σε ένα παράθυρο το email ενεργοποίησης του hosting σου, με όλους τους κωδικούς για να μπορείς να το συμβουλεύεσαι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Για περισσότερα tips πριν φτιάξεις blog, ρίξε μια ματιά στο σχετικό μας άρθρο.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δημιουργία blog μαζί.

Δημιουργία blog στο WordPress βήμα-βήμα

Αναρωτιέσαι πώς μπορώ να φτιάξω ένα καλό blog μόδας, ένα αθλητικό ή επαγγελματικό blog ή γενικότερα πώς να φτιάξω blog στο WordPress; Παρακάτω, θα βρεις αναλυτικά όλη τη διαδικασία που πρέπει να κάνεις. Ξεκινάμε;

1. Λήψη WordPress

Το πρώτο βήμα είναι να “κατεβάσεις” στον υπολογιστή σου την τελευταία έκδοση του WordPress, από τη σελίδα wordpress.org. Μπορείς να επιλέξεις την Ελληνική ή την Αγγλική έκδοση. Κάνε extract all/unzip, τα αρχεία από το συμπιεσμένο αρχείο στον υπολογιστή σου.

2. Δημιουργία βάσης δεδομένων

Για να μπορέσει να εγκατασταθεί το WordPress ως εφαρμογή, χρειάζεται μια βάση δεδομένων την οποία θα δημιουργήσεις στο Plesk control panel του hosting σου.

Πάμε να τη δημιουργήσουμε:

α) Συνδέσου στο Plesk control panel

Πάτησε στο link σύνδεσης και χρησιμοποίησε το username και τον κωδικό που θα βρεις στο email ενεργοποίησης του hosting σου.

Plesk Login

β) Επίλεξε το tab “Websites & Domains”

Επίλεξε το tab “Websites & Domains” και έπειτα το κουμπί “Databases” για να μπορέσεις να προσθέσεις μια βάση δεδομένων για την εφαρμογή του WordPress.

σελίδα websites & domains στο Plesk

Στη συνέχεια, πάτα στο εικονίδιο “Add database”, δώσε ένα όνομα και δημιούργησε μια MySQL βάση δεδομένων για το blog σου.

Προσθήκη βάσης δεδομένων στο Plesk

Η βάση δεδομένων σου δημιουργήθηκε και βλέπεις το όνομα που έδωσες και τον database server όπου βρίσκεται το hosting σου. Το όνομα του database server θα το χρειαστούμε σε λίγο.

δημιουργία database στο Plesk

3. Προσθήκη βάσης δεδομένων

Σειρά έχει η προσθήκη βάσης δεδομένων στο αρχείο wp-config-sample.php. Πήγαινε στα αρχεία που κατέβασες από το WordPress και από τα πολλά μέσα στον φάκελο εντόπισε το αρχείο wp-config-sample.php. Στο αρχείο αυτό θα εισάγουμε όλες τις νέες πληροφορίες. Άνοιξέ το (δεξί κλικ, open) με Notepad και μετά την 1η παράγραφο θα δεις ότι ξεκινούν οι MySQL Settings. Θα αντικαταστήσεις τις μεταβλητές που είναι κυκλωμένες με κόκκινο, με αυτές που έβαλες κατά τη δημιουργία της βάσης σου, (όνομα βάσης, όνομα χρήστη, κωδικός και database server) μέσα στο Plesk.

wp-config file

Στο τέλος, αποθήκευσε το αρχείο (Save as) ως wp-config.php

4. “Ανέβασμα” αρχείων με FTP

Στη συνέχεια, ακολουθεί το ανέβασμα αρχείων με FTP. Αναζήτησε στο email ενεργοποίησης, τους κωδικούς FTP του hosting πακέτου σας. Συνδέσου με FTP και πήγαινε στον φάκελο httpdocs. Μέσα από τον φάκελο του WordPress στον υπολογιστή σου, επίλεξε όλα τα αρχεία (Ctrl+A) και τράβηξέ τα (drag and drop) μέσα στο φάκελο httpdocs, μέσα στον FTP client που κατέβασες στην αρχή, κοινώς web root directory του hosting. Για να “ανέβουν” όλα τα αρχεία θα πάρει λίγα λεπτά, μιας και είναι αρκετά.

5. Έλεγχος αρχείων & Εγκατάσταση WP

Το προτελευταίο στάδιο της διαδικασίας πώς φτιάχνω blog στο WordPress περιλαμβάνει τον έλεγχο αρχείων και την εγκατάσταση του WP.

Ελέγχεις αν έκανες όλα τα παραπάνω σωστά ανοίγοντας το link: http://toneomoublog/wp-admin/install.php. Αν για κάποιο λόγο δεν έβαλες τα σωστά στοιχεία στο αρχείο wp-config.php θα σου εμφανίσει ειδοποίηση για σφάλμα σύνδεσης με τη βάση δεδομένων.

Εάν όλα είναι σωστά, τότε θα σου εμφανίσει τη σελίδα εγκατάστασης του WordPress blog σου, στην οποία και θα συμπληρώσεις τις απαραίτητες πληροφορίες. 

WP welcome page

Και έτοιμο!  

Στο τέλος, πάτησε πάνω στο κουμπί «Σύνδεση» για να συνδεθείς με τα στοιχεία που μόλις έδωσες. Θα μεταφερθείς μέσα στο περιβάλλον διαχείρισης του Blog σου και μπορείς να πατήσεις απευθείας από το μενού αριστερά, πάνω στην επιλογή «Εμφάνιση» για να αλλάξεις template.

Τελικές ρυθμίσεις: Εμφάνιση – Theme & plugins

Αυτό που σου έμεινε να κάνεις τώρα είναι να παίξεις με τις ρυθμίσεις του WordPress και να «πειράξεις» την εμφάνιση του blog σου. Το σημαντικότερο κομμάτι της εμφάνισης του ιστολογίου σου έχει να κάνει με την επιλογή «Θέματος» (theme). Το θέμα είναι ουσιαστικά αυτό που «ντύνει» το blog σου, αυτό που καθορίζει την εξωτερική του εμφάνιση.

Συνήθως τα διάφορα themes σου δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσεις:

  • Εμφάνιση
  • Χρώματα και γραμματοσειρά (π.χ. τύπος, μέγεθος, χρώμα κτλ.)
  • Διάταξη στοιχείων
  • Διακοσμητικές λεπτομέρειες

Για αρχή, μπορείς να διαλέξεις κάποιο από τα δωρεάν themes που θα βρεις στη βιβλιοθήκη του WordPress, τα οποία είναι εξαιρετικά για να ξεκινήσεις. Υπάρχει, φυσικά, και η επιλογή να πληρώσεις για να «ντύσεις» το blog σου με ένα premium theme που ενδεχομένως θα είναι πιο κοντά στα γούστα σου.

Αναρωτιέσαι, όμως, πώς να αλλάξεις το theme του blog σου στο WordPress;

Μην ανησυχείς, είναι αρκετά απλό! Πήγαινε στην καρτέλα «Εμφάνιση», έπειτα επίλεξε «Θέματα» και «Προσθήκη νέου» και θα οδηγηθείς στη βιβλιοθήκη με όλα τα διαθέσιμα themes. Διάλεξε όποιο σου ταιριάζει, τέσταρέ το με προεπισκόπηση (ώστε να το δεις πάνω στο ιστολόγιό σου και να σιγουρευτείς ότι είναι το κατάλληλο) και πάτα «Εγκατάσταση» και «Ενεργοποίηση». Πλέον το blog σου έχει την εμφάνιση που ήθελες!

Για το τέλος κρατήσαμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό: την ενσωμάτωση plugins για πιο δυναμικά blogsΑν σε αυτό το άρθρο σε οδήγησαν αναζητήσεις όπως πώς να φτιάξω blog βήμα βήμα, είναι πολύ πιθανό η λέξη plugins να σου είναι άγνωστη. Να σου πούμε, λοιπόν, πως τα plugins (πρόσθετα) είναι ουσιαστικά κάποιες επεκτάσεις που προσθέτουν επιπλέον λειτουργίες στο blog σου και το κάνουν ακόμα πιο πλήρες και ισχυρό.

Υπάρχουν, εννοείται, τόσο δωρεάν, όσο και πληρωμένα plugins. Για να τα εγκαταστήσεις, ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία:

  • Επίλεξε «Πρόσθετα» και πάτα στο «Νέο πρόσθετο».
  • Περιηγήσου στη λίστα των plugins που εμφανίζεται ή αναζήτησε το όνομα κάποιου πρόσθετου στην μπάρα αναζήτησης.
  • Όταν βρεις κάποιο που θέλεις, πάτα «Εγκατάσταση» και στη συνέχεια, επίλεξε το «Ενεργοποίηση».

Έτσι, τα plugins σου είναι έτοιμα για λειτουργία. Τώρα μπορείς να δημιουργήσεις το πρώτο σου κείμενο και να το δημοσιεύσεις για να λανσάρεις το καινούργιο σου blog. Αυτή, λοιπόν, ήταν η διαδικασία του πώς φτιάχνω blog στο WordPress

Καλώς όρισες στον κόσμο του blogging!

5 Tips για blogs

Κι αφού είδαμε πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου blog, πάμε να δούμε κάποια tips! 

Βέβαια, η απλή δημιουργία blog WordPress δεν σου εγγυάται την επιτυχία. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο με την εφαρμογή ορισμένων έξυπνων συμβουλών που αξιοποιούν όλα τα πετυχημένα blogs.

Πέντε σχετικά tips για blogs είναι:

  • Παρουσίασε τους συνεργάτες σου
  • Συγκέντρωσε και απάντησε στις συχνότερες απορίες πελατών
  • Αξιοποίησε φωτογραφίες των πιο «χαλαρών» στιγμών των συνεργατών σου
  • Ενημέρωσε για τις σύγχρονες τάσεις ή εξελίξεις στον κλάδο σου
  • Εξήγησε γιατί είναι ξεχωριστή η εταιρεία σου

Μπορείς να βρεις περισσότερο inspiration για το blog σου, διαβάζοντας και άλλα tips στο σχετικό άρθρο μας.

Δημιουργία blog στο WordPress – Εν κατακλείδι

Όπως καταλαβαίνεις, το WordPress σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις εύκολα και γρήγορα τη δική σου γωνία στο διαδίκτυο, είτε για να κάνεις το κέφι σου, είτε για να βγάλεις χρήματα.

Και αφού έμαθες πώς φτιάχνεις blog στο WordPress, μένει τώρα απλά να εφαρμόσεις όσα διάβασες παραπάνω και να αποκτήσεις τη δική σου διαδικτυακή γωνία.

Αν το άρθρο σου φάνηκε χρήσιμο, μη διστάσεις να το μοιραστείς στα κοινωνικά δίκτυα.

Έχεις απορίες; Χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις πάνω στη δημιουργία του WordPress blog σου; Άφησε ένα σχόλιο παρακάτω!

 

Μπες στη συζήτηση

  • Καλησπέρα σας,πριν λίγο αγόρασα ενα domain name από εσας αλλά στο Plesk panel δεν μπορω να κάνω εγκατασταση το wordpress.δεν μου βγάζει database.μόλις το πατάω με βγάζει σφάλμα.επίσης μετα το εκανα αυτόματα εγκατασταση και πάλι τίποτα.τι πρέπει να κάνω;;;έχει αλλο μενου με αυτο που λέτε

    • Καλημέρα Παναγιώτη και καλή εβδομάδα. Εάν το πακέτο σου είναι το Basic Linux free, δεν θα υποστηρίζεται database. Θα πρέπει να επιλέξεις από Dynamic πακέτο και πάνω ;)

Πες μας τη γνώμη σου!