7 tips για ένα καλό domain name για το blog σας!

7tips_blog

Τελευταία ενημέρωση 13/03/2019

Κάποιο απόγευμα που έπαιζα με την κόρη μου, ανοίξαμε ένα από τα δώρα που της είχαν κάνει στα γενέθλια της. Είχε μέσα 4 μικρά ανθρωπάκια για το κουκλόσπιτό της. Σκέφτηκα να τους δώσουμε ονόματα για να κάνει πιο ενδιαφέρον αλλά και πιο εύκολο το παιχνίδι.
Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν να είναι εύκολα ονόματα για να τα θυμάται η κόρη μου αλλά και εγώ, να είναι μικρά και να μην έχουν μέσα γράμματα ή συλλαβές που δεν μπορεί να πει.

Με την ίδια λογική πάνω κάτω, αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα blog, τότε μάλλον θα πρέπει να ψάχνετε για ένα μικρό και εύκολο όνομα. Η επιλογή ενός domain name είναι ένα σημαντικό βήμα για να ξεκινήσετε το blog σας ή το site σας! Aν και με το καιρό γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρείτε το τέλειο όνομα, ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποια καλά domains διαθέσιμα.

Γιατί το blog σας χρειάζεται ένα καλό domain name;

Στις μέρες μας, η επιλογή του domain name παίζει σημαντικό ρόλο για την παρουσία σας στο internet και ίσως είναι το κλειδί για την επιτυχία σας στο blogging γιατί το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης σας είναι το όνομα του blog σας. Ένας βασικός λόγος είναι για να μπορεί εύκολα να το θυμάται ο αναγνώστης σας ώστε να επιστρέψει και να σας ξαναδιαβάσει, χωρίς να χρειάζεται να του το υπενθυμίζετε εσείς με κάποιο τρόπο. Πέρα από αυτά όμως, το blog σας χρειάζεται ένα καλό όνομα γιατί είναι και θέμα marketing!

Τι να λάβετε υπόψιν σας για να διαλέξετε ένα καλό domain name;

Για την αναζήτηση του domain name του blog σας υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος, αλλά καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας τουλάχιστον τα παρακάτω:

Ποιο είναι το θέμα του blog; Πολλά blogs έχουν πάρει το όνομα τους από το ίδιο το θέμα του blog.
Τι θέλετε να πετύχετε με το blog σας; Nα κερδίσετε χρήματα, να χτίσετε το προφίλ σας, να στηρίξετε μια επιχείρηση, να δώσετε πληροφορίες για το χόμπι σας ή για κάτι που είστε εξπέρ;
Σε τι ύφος είναι γραμμένο; Χιουμοριστικό, αλαζονικό, περιγραφικό;
Σε ποιο κοινό απευθύνεστε; Σε επαγγελματίες, σε νέους, σε geeks;

Βέβαια, όπου υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Έτσι, σίγουρα θα βρείτε και μερικά πολύ επιτυχημένα blogs που αγνοούν όλα τα παραπάνω! Καλό είναι όμως να μην πάμε για την εξαίρεση αλλά για τον κανόνα, έτσι δεν είναι;

7 tips για να διαλέξετε ένα καλό domain name για το blog σας!

Να θυμάστε, ότι αυτά τα tips είναι απλώς οδηγίες. Μπορείτε να επιλέξετε να τα ακολουθήσετε ή όχι και απλά να εμπιστευτείτε την κρίση σας για το ποιο domain είναι καλύτερο για σας.

1. Μήκος domain
Tα μικρότερα είναι καλύτερα για διάφορους λόγους. Eίναι πιο εύκολο να τα θυμόμαστε, αφήνουν λιγότερα περιθώρια για λάθη όταν τα πληκτρολογούμε, είναι καλύτερα για την word of mouth (online ή offline) διαφήμιση, είναι πιο ευχάριστα οπτικά (π.χ. στην επαγγελματική σας κάρτα) κλπ.

2. Εύκολο domain
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ένα domain θα πρέπει να είναι εύκολο να το προφέρεις και να το θυμάσαι για να το πληκτρολογήσεις. Πολλές φορές έχει συμβεί το domain να μην είναι εύκολο να βρεθεί και τότε απλώς εγκαταλείπουμε γρήγορα.

3. Τελεία… τι; (.gr, .com, .net, .org και εκατοντάδες νέα TLDs)
Yπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποια είναι ιδανική κατάληξη για το domain σας μετά την τελεία. Το .com είναι η πιο δημοφιλής κατάληξη παγκοσμίως, ενώ εάν απευθύνεστε σε ένα συγκεκριμένο κοινό, όπως τους χρήστες στην Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να μην αγοράσετε ένα .gr. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εκατοντάδες νέες και πολύ πιο στοχευμένες καταλήξεις, στις οποίες μπορείτε να βρείτε το ιδανικό domain σας ελεύθερο!

4. Παύλες
Ένας καλός λόγος που μπορεί κάποιος να αγοράσει domain με παύλα (π.χ to-papaki.gr) είναι γιατί ”όλα τα καλά ονόματα” τα έχει προλάβει άλλος. Γενικά όμως, είναι πιο δύσκολο για τους αναγνώστες να θυμούνται το όνομα αλλά και λίγο ενοχλητικό για να το κάνεις spelling. Όσοι πιο πολλοί οι χαρακτήρες στο domain τόσες πιο πολλές πιθανότητες μιας λανθασμένης πληκτρολόγησης. Προσωπικά, δεν με πειράζει η μια παύλα αλλά τα-domain-που-έχουν-πολλές-παύλες-με-μπερδεύουν-λίγο.

5. Προσωπικά ονόματα
Αν η αναγνώριση του ονόματός σας στον τομέα σας είναι σημαντική, όπως για τους δικηγόρους, γιατρούς, συγγραφείς, ή άλλους επαγγελματίες, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το όνομά σας ως domain name.

6. Αγοράστε 2-3 παρεμφερή domains
Συνηθίζεται αρκετοί χρήστες να αγοράζουν παρόμοια domains από αυτό το αρχικό, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε ένα domain .gr αξίζει τον κόπο να πάρετε και το .com, ή αν μπορείτε ακόμα να πάρετε και ανορθόγραφα domains, με παύλα και χωρίς παύλα ή άλλες παρόμοιες λογικές. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορεί να σας προστατεύσει από τους ανταγωνιστές και την κακόβουλη χρήση.

7. Η γνώμη των άλλων
Αξίζει τον κόπο να ρωτήσετε ένα – δύο αξιόπιστους φίλους σας για μια δεύτερη γνώμη. Είναι ενδιαφέρον να δείτε πώς ακούγεται σε ένα άλλο πρόσωπο εκτός από εσάς.

Αν έχετε ήδη δημιουργήσει ένα blog και το domain δεν πληρεί πολλά από τα παραπάνω δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!

Το Papaki που παραλίγο να ήταν tzitziki

Ξέρατε ότι το αρχικό domain της εταιρίας μας papaki.gr, κατοχυρώθηκε το 2004, μετά από brainstorming των τριών συνιδρυτών και χωρίς να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τους παραπάνω κανόνες; Τα 2 επικρατέστερα ήταν papaki.gr και tzitziki.gr! Μάλιστα, αρχικά είχαμε κατοχυρώσει το tzitziki.gr και μετά από λίγες ημέρες αποφασίσαμε να κρατήσουμε το papaki.gr.

Αν λοιπόν έχετε διαλέξει ένα domain χωρίς πολλή σκέψη, μπορεί και πάλι να έχει επιτυχία =)

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!