10 μυστικά για σωστά blog headlines… που λίγοι γνωρίζουν!

Τελευταία ενημέρωση 23/01/2024

Σήμερα, ο ανταγωνισμός για τα κλικ είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, influencers και χομπίστες, προσπαθούν να “φέρουν” κίνηση στα blogs τους, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες πρακτικές προώθησης.  Στην πρώτη γραμμή αυτής της… μάχης, βρίσκονται οι τίτλοι των άρθρων. Καθώς αυτοί είναι που θα “τραβήξουν” την προσοχή του χρήστη και θα τον οδηγήσουν στο πολυπόθητο κλικ.  

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα δούμε 10 χρήσιμες συμβουλές για τη δημιουργία σωστών τίτλων για blog posts, που θα αυξήσουν τους επισκέπτες της σελίδας σου, και πολλά σχετικά παραδείγματα. 

Είτε, λοιπόν, γράφεις άρθρα για το αντικείμενο που γνωρίζεις καλύτερα, είτε είσαι επαγγελματίας copywriter, ακολούθησε τις συμβουλές μας για να μάθεις πώς δημιουργούνται οι πραγματικά “ελκυστικοί” τίτλοι άρθρων 

Τίτλοι για τους ανθρώπους ή για τα robots 

Αμέτρητα άρθρα υπάρχουν γύρω από το blogging και την ουσία και δυναμική του περιεχομένου των blog posts. Εάν υποθέσουμε ότι η blog-όσφαιρα έχει χωριστεί σε 2 ομάδες, σίγουρα θα ονομάζαμε τη μία ομάδα “write content for humans” και την άλλη “write content for robots”.  

Σε αυτό το post δε θα αναλύσουμε επιχειρήματα υπέρ της μίας ή της άλλης κατηγορίας content creators, ούτε θα εκθειάσουμε τα πλεονεκτήματα του να αποτελείς κι εσύ μέλος της πιο εξελιγμένης παγκόσμιας κοινότητας.  

Θα ανακαλύψουμε, ωστόσο, εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το περιεχόμενο ενός blog ποιοτικό, καθώς και τους λόγους που επιβάλλουν να δημιουργείς τίτλους ελκυστικούς, αποτελεσματικούς, αλλά και χρήσιμους. 

Κυρίως για τους ανθρώπους, αλλά – παράλληλα – και για τις μηχανές αναζήτησης. 

Ας ξεκινήσουμε! 

Γιατί το άρθρο σου χρειάζεται έναν “ελκυστικό” τίτλο;   

Εάν σκεφτείς ότι οι 8/10 αναγνώστες συναντούν τα άρθρα σου και μόλις οι 2/10 τα διαβάζουν, μπορείς να καταλάβεις ότι η μάχη κερδίζεται ή χάνεται στον τίτλο 

Ο τίτλος θα καθορίσει αν κάποιος θα επιλέξει να διαβάσει ένα άρθρο ή όχι. Γι’αυτό καλό είναι να σκεφτείς κάτι έξυπνο και δελεαστικό με βασικό στόχο να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη 

Βέβαια, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι ο αναγνώστης θα αφιερώσει κάποια λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο του για να διαβάσει το άρθρο σου, οπότε φρόντισε κι εσύ να του προσφέρεις αξία και όφελος μέσα από αυτό. Απόφυγε δηλαδή, τους clickbait τίτλους  

Και αφού είπαμε τα παραπάνω, πάμε τώρα να δούμε πώς θα φτιάξεις έξυπνους και πρωτότυπους τίτλους για τα άρθρα σου: 

1. Συνδύασε στον τίτλο 2 οφέλη με τεχνικές how-to ή DIY  

Μία από τις καλύτερες ιδέες για “ελκυστικούς” τίτλους άρθρων είναι η εξής: Δοκίμασε σε έναν τίτλο να συμπεριλάβεις 2 οφέλη, μαζί με τεχνικές “How-To” ή “DIY” (Do-It-Yourself – Κάν’ το μόνος σου). 

Οι τίτλοι που περιέχουν τις φράσεις “How-To” ή “Do-It-Yourself” επικεντρώνονται στην περιγραφή “εύκολων” και “καλύτερων” μεθόδων. Έτσι, έχουν την τάση να δημιουργούν ένα είδος συναισθηματικού engagement με τον αναγνώστη.

Συνεπώς, ένας τίτλος που ξεκινά με το «πώς» (Ηow-Τo) υπόσχεται μια λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή ερώτημα των αναγνωστών. Μάλιστα, τα δύο οφέλη σε μια πρόταση δίνουν το κάτι παραπάνω. Επιπλέον, λέξεις όπως το «πώς» τις χρησιμοποιούν ιδιαίτερα οι αναγνώστες στις μηχανές αναζήτησης, καθώς εκείνοι ψάχνουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημά τους.  

Παράδειγμα: Πώς να κάνεις οικονομικές διακοπές στις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης! (το ένα όφελος είναι οι οικονομικές διακοπές και το άλλο οι διακοπές στις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις). 

2. Ανάδειξε τις γνώσεις σου σε ένα θέμα 

Σίγουρα κάτι θα υπάρχει που γνωρίζεις καλά, ό,τι κι αν είναι αυτό. Έχεις εξαιρετικές γνώσεις γύρω από τη μόδα, το φαγητό, την αρθρογραφία, τον αθλητισμό, το μάρκετινγκ κ.α.; 

Ό,τι και αν είναι αυτό που γνωρίζεις καλά, εκμεταλλεύσου το και γράψε έναν τίτλο που να το δείχνει και να υπόσχεται ότι θα μοιραστείς τις γνώσεις σου με τον κόσμο που θα σε διαβάσει. Φρόντισε, λοιπόν, να αναδείξεις τις γνώσεις σου και να το επικοινωνήσεις σωστά στο κοινό σου. 

Παράδειγμα: 10 τρόποι για να συνδυάσεις τις μαύρες γόβες σου! 

3. Υποσχέσου τη λύση σε ένα πρόβλημα και τήρησέ την 

Οι έξυπνοι τίτλοι για άρθρα, συνήθως, υπόσχονται ότι θα δώσουν τη λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως είδαμε και στην πρώτη συμβουλή που σου δώσαμε. Το βασικό είναι να δείξεις ότι συμπάσχεις με τον αναγνώστη και το πρόβλημα που έχει, ξέρεις για τι πράγμα μιλάς και, κυρίως, ότι το άρθρο σου καθορίζει τη λύση του προβλήματος. 

Πάντως, ακόμα και αν οι αναγνώστες δεν αναζητούν τη λύση σε ένα πρόβλημά τους, το σίγουρο είναι ότι πάντα ψάχνουν “ευκολοχώνευτες” πληροφορίες, τις οποίες μπορούν εύκολα να διατηρήσουν στη μνήμη τους. Και φυσικά, θα εκτιμήσουν την πρακτικότητα και χρησιμότητά τους στην καθημερινή τους ζωή. 

Μην ξεχνάς ότι πάντα είναι απαραίτητο την υπόσχεση που δίνεις στον τίτλο να την τηρήσεις στο σώμα του κειμένου και να δώσεις όντως κάτι χρήσιμο σε όποιον αποφασίσει να διαβάσει το άρθρο. 

Κάποια τέτοια παραδείγματα τίτλων είναι: 

  • Πώς θα λύσεις γρήγορα και οικονομικά το πρόβλημα της θέρμανσης!
  • Διώξε το άγχος στην 1η συνέντευξη και κέρδισε τη δουλειά των ονείρων σου! 
  • Μια αποτελεσματική μέθοδος για να επενδύσεις σωστά το budget στο Ads! 

4. Χρησιμοποίησε αριθμούς και στατιστικά στοιχεία 

Σύμφωνα με έρευνες, οι αριθμοί και οι λίστες τραβούν την προσοχή των αναγνωστών. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία υπόσχονται ότι η πληροφορία του άρθρου θα είναι εύκολα κατανοητή και ότι θα δοθεί γρήγορα στον αναγνώστη, χωρίς αυτός να χρειαστεί να αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο. 

Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι… περίεργοι αριθμοί στους τίτλους είναι πιο αποτελεσματικοί και τραβούν περισσότερο την προσοχή. 

Κάποιοι τέτοιοι τίτλοι άρθρων είναι οι παρακάτω: 

  • 3 γευστικοί τρόποι για να μαγειρέψεις το κοτόπουλο!
  • 21 τρόποι να διακοσμήσεις το σαλόνι σου! 
  • 7 tips για γυμναστική στο σπίτι! 
  • 3 Συμβουλές για να οργανώσεις τον γάμο των ονείρων σου! 

5. Χρησιμοποίησε ελκυστικούς επιθετικούς προσδιορισμούς 

ελκυστικοί τίτλοι για blog

Φρόντισε να βάζεις στους τίτλους σου ελκυστικούς επιθετικούς προσδιορισμούς, που προκαλούν το συναίσθημα και τραβούν την προσοχή των αναγνωστών. 

Λέξεις όπως ακαταμάχητος, εκπληκτικός, απόλυτος, μοναδικός, εύκολος, αποτελεσματικός, απίστευτος, συναρπαστικός κ.α. μπορούν να καθηλώσουν τον αναγνώστη και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και την περιέργειά του. 

Κάποιοι τέτοιοι ελκυστικοί τίτλοι για άρθρα είναι: 

  • Ο απόλυτος οδηγός SEO για την ιστοσελίδα σου!
  • 5 μοναδικά tips για πετυχημένους τίτλους άρθρων! 

6. Μοιράσου μυστικά με το κοινό σου 

Ποιος είναι ένας καλός τίτλος για άρθρο ενός blog; Η απάντηση είναι αυτός που υπόσχεται να αποκαλύψει κάποια μυστικά για ένα θέμα. 

Ένας τέτοιος τίτλος θα κεντρίσει αρκετά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μάλιστα, θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι θέλεις να μοιραστείς μαζί του κάποια μυστικά ή αποτελεσματικές τεχνικές για κάποιο ζήτημα. 

Κάποια σχετικά παραδείγματα είναι: 

  • 4 μυστικά για να αυξήσεις τους followers στο blog σου! 
  • Μυστικά επιτυχίας για αποτελεσματικό twitter marketing… που λίγοι γνωρίζουν!  

7. Εστίασε στο χρήσιμο περιεχόμενο χωρίς να διαφημίζεις υπερβολικά τα προϊόντα σου 

Οι αναγνώστες γενικά εκτιμούν τις χρήσιμες πληροφορίες, το αληθινό και τεκμηριωμένο περιεχόμενο, που θα δώσει λύσεις ή θα προσφέρει γνώση κι εκπαίδευση. 

Φρόντισε να ανακοινώνεις συναρπαστικά νέα στον τίτλο και απόφυγε να διαφημίζεις πολύ τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου. Η υπερβολική διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σου μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, καθώς μπορεί να κουράσει και να απομακρύνει το κοινό σου. 

Παράδειγμα: Απόκτησε το σώμα που πάντα ονειρευόσουν! (ο τίτλος δίνει μια υπόσχεση στον αναγνώστη χωρίς να διαφημίζει κάποιο προϊόν). 

8. Κάνε μια ερώτηση στον τίτλο 

Οι αναγνώστες αγαπούν τις απαντήσεις. Όταν, λοιπόν, πέσουν πάνω σε μια ερώτηση, θέλουν οπωσδήποτε να μάθουν την απάντηση, ειδικά αν τους ενδιαφέρει το θέμα. 

Σκέψου πρώτα ποιο ακριβώς είναι το κοινό σου και τα ενδιαφέροντά του. Έπειτα, κάνε μια ερώτηση που πιθανότατα το απασχολεί. Ένας δελεαστικός τίτλος με ερώτηση κάνει τον αναγνώστη να συνδεθεί με αυτή και να περιμένει την πληροφορία-απάντηση που του υπόσχεται το άρθρο. 

Μερικές τέτοιες ιδέες για τίτλους με ερώτηση είναι οι εξής: 

  • Αναρωτιέσαι πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου; Δες εδώ 7 χρήσιμα tips! 
  • Μπορεί ένας “πιασάρικος” τίτλος να αυξήσει το engagement; 

9. Διατήρησε τον τίτλο όσο πιο σύντομο γίνεται 

Οι καλοί τίτλοι άρθρων είναι εκείνοι που μέσα σε λίγες λέξεις δίνουν στον αναγνώστη όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για το τι θα ακολουθήσει στο κείμενο και τι οφέλη θα έχει από την ανάγνωσή του.  

Καλό είναι, λοιπόν, να κρατάς τους τίτλους σου ευθείς και σχετικά σύντομους. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπερβολικά σύντομοι, καθώς με αυτόν τον τρόπο μάλλον θα παραλείψεις βασικές πληροφορίες. 

Κάποια παραδείγματα σύντομων και περιεκτικών τίτλων είναι: 

  • Ο απόλυτος οδηγός για ελκυστικούς τίτλους! 
  • Πώς να σταματήσεις τώρα το κάπνισμα! 

10. Βάλε keywords στον τίτλο  

Η τελευταία συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε αφορά στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO): στόχευσε και βάλε κάποιο keyword (λέξη-κλειδί) στον τίτλο σου. Τι νόημα θα είχε να χρησιμοποιείς στους τίτλους σου λέξεις που δεν αναζητούν οι χρήστες;  

Επομένως, κάθε τίτλος σου θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένος. Θα πρέπει, δηλαδή, να περιλαμβάνει και να στοχεύει σε μια δημοφιλή λέξη-κλειδί την οποία αναζητά ο κόσμος, προκειμένου το άρθρο σου να ανέβει στην κατάταξη των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. 

Η βελτιστοποίηση των τίτλων σου αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να αποκτήσεις περισσότερους αναγνώστες στο blog σου. 

Παράδειγμα: SEO: Τι είναι και γιατί το χρειάζεσαι; (keyword: SEO τι είναι) 

“Ελκυστικοί” τίτλοι άρθρων – Συμπερασματικά 

Ξέχασε τα ελληνικά που έμαθες στο Λύκειο και τις αμέτρητες εκθέσεις που έγραψες στην προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Το blogging “επιβάλλει” πληροφορίες σύντομες, χρήσιμες και μοναδικές, χωρίς πλατειασμούς και όλα αυτά κάτω από “πιασάρικους” και πρωτότυπους τίτλους άρθρων, που θα είναι ξεκάθαροι, ελκυστικοί και έξυπνοι.  

Είτε γράφεις για μόδα, για αρχιτεκτονική, για το παιδί σου ή προσφέρεις online tutorials για photoshop ή μαθήματα γαλλικής κουζίνας, φρόντισε να ξεχωρίσεις με τον δικό σου, μοναδικό τρόπο και να μεταδώσεις στον αναγνώστη ακριβώς την πληροφορία που χρειάζεται, χωρίς να τον κουράσεις. Έτσι, θα χτίσεις το κοινό και τη φήμη σου online! 

Για περισσότερα χρήσιμα blogging tips μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας: Blogging tips, όπως μας τα διδάσκει η εμπειρία μας! 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!