Επιστροφή στα βασικά: 4 τρόποι για να κατασκευάσεις ένα Website!

18 Δεκεμβρίου 2013, από

how_to_build_a_website

Η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά μπορούμε να κάνουμε πράγματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ποιος όμως είναι ο καλύτερος για τον καθένα; Νομίζω ότι μια σειρά από posts με τίτλο “Επιστροφή στα βασικά” θα λύσει πολλές απορίες.

 Ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση που ακούω συχνά, “Τελικά με πόσους τρόπους μπορώ να φτιάξω ένα website; Θα μου πει κανείς;”

Χμμμμ! Καλή ερώτηση και μπορώ να πω ότι ακόμα και σήμερα πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι που ακόμη δεν γνωρίζω. Τελικά ισχύει το “όσο ζεις μαθαίνεις”! Όμως θα προσπαθήσω να αναφέρω τους πιο διάσημους και ανάλογα με τη διάθεση και τις γνώσεις του καθένα επιλέγεις τον αγαπημένο σου τρόπο. Βέβαια μιλάω πάντα για DIY (κάντο μόνος σου) λύσεις, οπότε λύσεις του στυλ “Μου το φτιάχνει μια εταιρεία που κατασκευάζει websites” δεν θα αναφέρω. Αν ενδιαφέρεσαι για τέτοια λύση κάνε ένα search στο Google με το keyword “κατασκευή ιστοσελίδας” ή επισκέψου τη σελίδα των Experts του Papaki και θα βρείς δεκάδες αξιόπιστες εταιρείες.

Η παρακάτω λίστα είναι για χρήστες που έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να το επιχειρήσουν μόνοι τους (do it yourself). Οι χρόνοι υλοποίησης που θα αναφέρω είναι ενδεικτικοί, αφορούν ένα μέσο χρήστη και θα θεωρήσω ότι υπάρχει ήδη ένα κατοχυρωμένο domain. Απαντώ αμέσως στην ερώτηση ότι γίνεται και χωρίς domain αλλά θέλω να είναι πιο “professional” :)

Ο σκοπός μου είναι να αναφερθώ στους διαφορετικούς τρόπους και όχι σε αναλυτικά βήματα υλοποίησης, καθώς αυτά υπάρχουν στο διαδίκτυο ή σε άρθρα και Q&A του Papaki τα οποία και θα παραθέσω.

Ούφ, από εισαγωγή πήγαμε καλά. Μήπως να ξεκινήσουμε κιόλας..; Λοιπόν:

1) Χρησιμοποιώντας το domain σου και ένα πακέτο Website
Φυσικά η λύση ξεκινάει με ένα πακέτο WebSite.

Επιλέγεις το template που σε ενδιαφέρει και δημιουργεις τις υποσελίδες του website σου με το εύκολο περιβάλλον διαχείρισης και το menu πλοήγησης. Οι τυπικές σελίδες που χρειάζεται μια μέση επιχείρηση είναι για παράδειγμα: η Αρχική, Εταιρία, Υπηρεσίες και Επικοινωνία. Δες εδώ πόσο εύκολη και γρήγορη είναι η επεξεργασία φωτογραφιών και κειμένου.

Εδώ είναι 3 από τα αγαπημένα μου templates:

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες που μπορείς να επιλέξεις, αλλά και πολλά χρήσιμα widgets για να προσθέσεις ημερολόγια, scroll bars, φόρμες και άλλα. Χρησιμοποίησε τα αναλυτικά tutorials που υπάρχουν διαθέσιμα και δημοσίευσε τη σελίδα σου.

Τέλος μην ξεχάσεις να συνδέσεις το νέο σου website με το domain σου!

Κόστος: Δωρεάν ή από 5,95 ευρώ/μήνα + ΦΠΑ.
Απαιτούμενος Χρόνος: 3 – 6 ώρες (για ένα site έως 5 σελίδες με περιεχόμενο κειμένου και φωτογραφιών).
Απαιτούμενες Γνώσεις: Τυπικές γνώσεις μορφοποίησης περιεχομένου, όπως στο Word.
Δυνατό Σημείο: Εύχρηστη δημιουργία site με drag & drop.

 

2) Χρησιμοποιώντας το domain σου και ένα πακέτο WordPress

Εδώ η λύση που χρησιμοποιείται είναι η υπηρεσία Smart WordPress Hosting.

Ξέρω ξέρω, αφού δεν μιλάμε για blog που κολλάει το WordPress; Ε λοιπόν εδώ:

Σύμφωνα με την έρευνα της W3techs το WordPress χρησιμοποιείται σε ποσοστό 20,9% από τα websites παγκοσμίως, οπότε έχει ένα market share 59,8% στα Content Management Systems. Αυτό σημαίνει ότι είναι στην κορυφή των προτιμήσεων αυτών που κατασκευάζουν websites, οπότε γιατί να μην είναι και στη δική μας :)

Ενεργοποίησε το πακέτο σου και επέλεξε το theme σου. Μην ανησυχείς αν δεν είναι responsive γιατί υπάρχει διαθέσιμο plugin για mobile versions!

Τώρα θα μου πεις που να μπλέκεις με τα plugins που θέλουν συνέχεια παρακολούθηση; Καλή η ερώτηση αλλά μην ανησυχείς γιατί η υπηρεσία έχει φροντίσει να έχει προεγκατεστημένες όλες εκείνες τις ρυθμίσεις και τα plugins που χρειάζεσαι για να έχεις μέγιστη ασφάλεια και καλό SEO!

Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις αυτών άφησε την ίδια την υπηρεσία να ανυσηχεί για αυτό, καθώς περιλαμβάνονται αυτόματες αναβαθμίσεις των plugins και του theme σου χωρίς να χρειάζεται κάτι από εσένα. Εσύ απλά σύνδεσε το domain σου και απόλαυσε τη δημιουργία σου.

Αα να μην ξεχάσω και το test περιβάλλον για να κάνεις τα “πειράματά” σου ελεύθερα!!

 Κόστος: Δωρεάν ή από 8,50 ευρώ/μήνα + ΦΠΑ
Απαιτούμενος Χρόνος: 4 – 8 ώρες (για ένα site 5 σελίδων με περιεχόμενο κειμένου και φωτογραφιών)
Απαιτούμενες Γνώσεις: Τυπικές γνώσεις μορφοποίησης περιεχομένου όπως στο Word
Δυνατό Σημείο: Πασίγνωστη πλατφόρμα με χιλιάδες plugins και themes

 

3) Χρησιμοποιώντας το domain σου και ένα πακέτο Hosting

Η παραδοσιακή λύση του Hosting περιλαμβάνει ένα πακέτο Hosting.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο “Παραδοσιακά” και το λέω αυτό γιατί θα πρέπει να φροντίσεις να φτιάξεις το website σου με κάποιο παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας εργαλεία, όπως είναι το Adobe Dreamweaver ή να εγκαταστήσεις κάποια web εφαρμογή, όπως Joomla, WordPress, Magento κλπ. Τα εργαλεία αυτά θα σου δώσουν στο τέλος μια σειρά από αρχεία και εσυ στη συνέχεια θα πρέπει να τα ανεβάσεις με FTP στο πακέτο Hosting σου.

Διάβασε, επίσης: Τί είναι το FTP και πώς ανεβάζω τα αρχεία μου;
Δες το video: Πώς ανεβάζω αρχεία μέσω FTP

Η διαδικασία έχει τεχνικές λεπτομέρειες και περιλαμβάνει εγκατάσταση και χρήση εργαλείων όπως είναι ο Filezilla:

Επίσης, θα χρειαστεί να κάνεις παραμετροποιήσεις βελτίωσης της web εφαρμογής για να είναι πιο γρήγορη, ασφαλής και λειτουργική.

                        

Εδώ να σημειώσω ότι κάθε γλώσσα προγραμματισμού ή εργαλείο διαχείρισης περιεχομένου έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε λειτουργικό και χαρακτηριστικά πακέτου.

Αυτά. Να δούμε τον επίλογο;

Κόστος: Δωρεάν ή από 4,45 ευρώ/μήνα + ΦΠΑ
Απαιτούμενος Χρόνος: >10 ώρες (έως 5 σελίδες με περιεχόμενο κειμένου και φωτογραφιών)
Απαιτούμενες Γνώσεις: Εξεικοίωση με τεχνολογίες web
Δυνατό Σημείο: Πλήρης ελευθερία στο σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα, με μοναδικό όριο την ικανότητα του χρήστη ή προγραμματιστή

 

4) Χρησιμοποιώντας το domain σου και μια οποιαδήποτε πλατφόρμα website builder

Εκτός από τις παραπάνω λύσεις η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαλείων στο web όπου μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει δωρεάν ή με πληρωμή για να κατασκευάσει ένα website, όπως για παράδειγμα είναι το Weebly, Yola, Webnode, Jimdo, Flavors, Blogger και πολλά άλλα!

Όποιο και αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μην ανησυχείς καθώς η σύνδεση με το domain σου είναι πιο απλή από ποτέ με την υπηρεσία FreeDNS του papaki.gr, που αναλαμβάνει να κάνει τη “δύσκολη” δουλειά για εσένα.  

Δες εδώ τη σελίδα DNS που εξηγεί αναλυτικά τη σύνδεση του domain σου με οποιαδήποτε εφαρμογή από τις παραπάνω.

Κόστος: Ανάλογα με την επιλεγμένη υπηρεσία
Απαιτούμενος Χρόνος: Ανάλογα με την επιλεγμένη υπηρεσία
Απαιτούμενες Γνώσεις: Ανάλογα με την επιλεγμένη υπηρεσία
Δυνατό Σημείο: Ανάλογα με την επιλεγμένη υπηρεσία

Αυτοί είναι οι πιο διαδεδομένοι τρόποι δημιουργίας website για τους DIY χρήστες. Κάποιοι είναι εύκολοι και κάποιοι δυσκολότεροι αλλά όποιον και αν επιλέξεις η ομάδα μας θα είναι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια!

Ααα να μη ξεχάσω να πω πως το επόμενο άρθρο της σειράς θα είναι το “Τελικά με πόσους τρόπους μπορώ να φτιάξω ένα eShop” που πιστεύω θα ενδιαφέρει εξίσου αρκετούς!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!