Σημαντικές αλλαγές σε COM, ΝΕΤ,ORG και άλλα gTLDs

owner validation

19 Δεκεμβρίου 2013, από

owner validation

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014, η κατοχύρωση όλων των gTLDs που παρέχονται από την ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών COM, NET, ORG, INFO κτλ αλλάζει σημαντικά (δεν ισχύει για .GR domain names). Διαβάστε προσεκτικά παρακάτω, για να αποφύγετε αναπάντεχα suspend των domain names σας!

Επιβεβαίωση στοιχείων – Validation

Η ΙCANN ήδη δίνει έμφαση στη διατήρηση ενημερωμένων στοιχείων ιδιοκτήτη, με email που στέλνει μια φορά το χρόνο με τα δηλωμένα στοιχεία, ώστε να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης σε τυχόν update των στοιχείων του. Eπίσης, εως τώρα ισχύει ότι για να ολοκληρωθεί η αλλαγή καταχωρητή ενός COM domain, ο ιδιοκτήτης πρέπει να εγκρίνει τη μεταφορά πατώντας σε σχετικό link που στέλνεται αποκλειστικά στο email ιδιοκτήτη.

Τώρα, προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην ασφάλεια αλλά και την προστασία του νόμιμου ιδιοκτήτη ενός domain name, με αποστολή email έγκρισης/validate για περισσότερες ενέργειες, όπως:

1. Νέα κατοχύρωση
Mε email που θα στέλνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.
2. Αλλαγή στοιχείων ιδιοκτήτη
Αλλαγή σε Όνομα, Επίθετο ή Email ιδιοκτήτη.
3. Μεταφορά Domain
Με email για να εγκρίνει τη μεταφορά
4. Στην περίπτωση αποτυχίας λήψης του προειδοποιητικού email που στέλνεται 30 ημέρες πριν από τη λήξη ενός domain.

Έτσι, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενέργειες, θα στέλνεται email στο email ιδιοκτήτη, το οποίο θα περιέχει ένα link για να επιβεβαιώνεται η ενέργεια. Η αδυναμία ανταπόκρισης του ιδιοκτήτη σε κάποιο από τα παραπάνω validates σημαίνει suspend του domain μετά από 15 ημέρες! Αν μετά τις 15 ημέρες και το suspend γίνει επιβεβαίωση του email, τότε ενεργοποιείται και πάλι το domain.

Επαναποστολή email επιβεβαίωσης στοιχείων

Είναι σημαντικό να φροντίσετε ότι τα στοιχεία ιδιοκτήτη που εισάγετε είναι πάντα σωστά, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι το email ιδιοκτήτη να είναι ένα λειτουργικό email που λαμβάνετε και ελέγχετε τακτικά! Μόλις βεβαιωθείτε ότι το email ιδιοκτήτη είναι ένα email που λαμβάνετε, τότε μπορείτε να κάνετε επαναποστολή του email επιβεβαίωσης. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1. Συνδεθείτε στο control panel του Papaki και πατήστε πάνω στο domain προς επιβεβαίωση για να μεταφεθείτε στη σελίδα διαχείρισης του.

Διαχείριση domain

Bήμα 2. Στη σελίδα διαχείρισης του domain πηγαίνετε χαμηλά στη σελίδα, στα στοιχεία ιδιοκτήτη για να ελέγξετε αν είναι ένα email που λαμβάνετε. Σε περίπτωση που το email ιδιοκτήτη έχει αλλάξει, μπορείτε να το ενημερώσετε με κλικ στην επεξεργασία στοιχείων ιδιοκτήτη 

Eπεξεργασία Ιδιοκτήτη

Βήμα 3. Λίγο παραπάνω θα βρείτε την και την επιλογή για επαναποστολή του email επιβεβαίωσης. Κάντε κλικ και στη συνέχεια ελέγξτε το Inbox του email ιδιοκτήτη, για το link επιβεβαίωσης. Σε περίπτωση που έχει γίνει ήδη suspend το domain σας ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με το Support του Papaki για ό,τι απορίες έχετε σχετικά με τις νέες αυτές διαδικασίες.

Μπες στη συζήτηση

  • Πολύ ενδιαφέρον post. Με αφορμή αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι τα Top Level Domains απελευθερώνονται, για παράδειγμα εκτός από τα κλασικά .com, .org κτλ θα έχουμε και TLD με brand names πχ .google, .amazon, ή και με generic keywords πχ .hotels. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ευκαιρίες και απειλές για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις εξελίξεις.

    • Όχι, τα GR domains δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ένα νέο GR domain εγκρίνεται από την ΕΕΤΤ μέσα σε 5-7 ημέρες και η διαδικασία είναι standard, δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ενέργεια ;)

Πες μας τη γνώμη σου!