Πώς θα αποκτήσεις Google Authorship για το WordPress blog σου!

27 Δεκεμβρίου 2013, από

author

Online, η επιτυχία ενός συγγραφέα δεν συνδέεται τόσο με την τύχη και το ταλέντο του, ουτε απονέμονται βραβεία από επιτροπή αναγνωστών ή άλλων συγγραφέων. Όταν έρχεται η στιγμή να δημιουργήσεις ποιοτικό περιεχόμενο στο blog σου, είναι σημαντικό να γνωστοποιήσεις στην Google το συγγραφικό σου κύρος. Τα οφέλη σημαντικά και πολλά υποσχόμενα.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν η Google εφάρμοσε τον αλγόριθμο Agent Rank, ένα σύστημα που κατέτασε υψηλότερα το content από αξιόπιστους συγγραφείς στα αποτελέσματα αναζήτησης, συγκριτικά με εκείνο που δημιουργούσαν συγγραφείς λιγότερο ειδικοί και έμπειροι.. με ποιό τρόπο όμως θα ανακάλυπτε η Google την ταυτότητα και θα επιβεβαίωνε την αξιοπιστία των συγγραφέων;

 

Τί σημαίνει Google Authorship

Στην ουσία, η Google θέλει να εξαλείψει την ανωνυμία και τα spam και ταυτόχρονα να βεβαιωθεί ότι το άρθρο δημιουργήθηκε από άνθρωπο, ο οποίος συμφωνεί να εμφανίζεται το όνομά του στα αποτελέσματα αναζήτησης, για το περιεχόμενο που δημιουργεί και μοιράζεται. Το Google Authorship από μόνο του δεν αποτελεί παράγοντα που θα κατατάξει ψηλά ένα post στα αποτελέσματα αναζήτησης, ωστόσο βοηθάει το περιεχόμενο να ξεχωρίσει από όσα εμφανίζονται εκεί.

Για παράδειγμα, εαν αναζητάς πληροφορίες για τα νέα top level domains και κάνεις search με την φράση: “νέα tlds” θα εμφανιστούν πολλά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία είναι τα παρακάτω:

google authorship example

Εσύ, πού θα έκανες κλικ;

 

Πλεονεκτήματα με το Google Authorship

Όπως η αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και το δίπλωμα οδήγησης πιστοποιούν τα στοιχεία σου, έτσι και με το Google Authorship πιστοποιείς στην Google την κυριότητα των άρθρων σου. Πρόκειται ουσιαστικά για την ψηφιακή υπογραφή και σφραγίδα του author, η οποία τον ακολουθεί σε όλα τα posts που δημοσιεύει.

Επίσης, σκέψου ότι όσο δελεαστικό κι αν είναι το headline ενός άρθρου, η φωτογραφία του συγγραφέα κάνει το post ξεχωριστό, ενισχύει την σχετικότητα του άθρου με την αναζήτησή σου και παράλληλα αυξάνει το CTR (ποσοστό κλικ / αριθμό εμφανίσεων). Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ορατότητα. Μελέτες έδειξαν ότι όσο συναρπαστικός κι αν είναι ο τίτλος, το μάτι του user πρώτα θα εντοπίσει την εικόνα  (έαν υπάρχει) και στην συνέχεια θα διαβάσει τον τίτλο του άρθρου.

Περισσότεροι λόγοι για να υιοθετήσεις το Google Authorship για το WordPress blog σου είναι οι εξής:

– Χτίζεις σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό σου, καθώς η αναγνώριση ότι έχεις κι εσύ ένα Google+ account και την φωτογραφία σου στα αποτελέσματα αναζήτησης σε διαφοροποιούν από τα απρόσωπα αποτελέσματα.

– Είτε αρθρογραφείς για seo είτε για scuba diving, είτε για όποια κατηγορία επιθυμείς έχεις την δυνατότητα να γίνεις expert για πολλαπλές κατηγορίες και να καταχωρηθείς στην 1η σελίδα της Google. Ωστόσο, καλό είναι να περιορίσεις την συγγραφική σου δεινότητα σε 2-3 κατηγορίες.

– Έχοντας ένα Google+ verified account, προστατεύεις το όνομά σου από κακόβουλες ενέργειες (highjacking) και νικάς την λογοκλοπή δημοσιεύοντας πάντα φρέσκο και πρωτότυπο περιεχόμενο.

 

Τί χρειάζεται να κάνεις

Θα χρειαστεί να προσθέσεις τον ακόλουθο κώδικα στο <head> section του theme σου και να αλλάξεις το Google+ profile με το δικό σου.

step1

Έαν χρησιμοποιείς ένα theme framework ή θέλεις να το θέσεις σαν function, μπορείς να το προσθέσεις στο wp_head. Πρόσθεσε τον παρακάτω κώδικα στον φάκελο function.php του theme.

step2

Στην συνέχεια θα χρειαστεί να προσθέσεις το link του website/blog  στο contributor’s section του Google+ profile σου ακολουθώντας την εξής σειρά: Profile > About > Links > Contributor to

 step3

Είναι σημαντικό να εμφανίζονται public τα +1’s στο Google profile σου, αλλιώς δεν θα δουλέψει η διαδικασία.Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για την Google να κάνει recrawl τις σελίδες σου και να εμφανίσει δίπλα στα άρθρα την photo σου. Μπορείς να επαληθεύσεις εάν ακολούθησες σωστά όλα τα παραπάνω από το Rich Snippets Testing Tool.

Μια δεύτερη συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις για να λειτουργήσει το Google Authorship για το WordPress blog σου, είναι αυτή των plugins, όπως το AuthorSure. Είναι σημαντικό να θυμάσαι 2 βασικά πράγματα: ότι η Google χρειάζεται κάποιο χρόνο για να εμφανίσει την φωτογραφία σου αλλά και τα rich snippets στα αποτελέσματα αναζήτησης και επίσης, δεν εγγυάται ότι θα εμφανιστούν σίγουρα.

 

Βασικά tips για την πλατφόρμα Google+

– Δημιούργησε και εμπλούτισε το Google+ προφιλ σου,

– Ανέβασε μια αντιπροσωπευτική και ευδιάκριτη profile picture,

– Φρόντισε να εμφανίζεται σε κάθε σελίδα του περιεχομένου σου ένα byline (πχ. by yournamehere)

– Είναι σημαντικό το byline name να ταιριάζει με το Google+ name σου, αλλιώς η διαδικασία του Google Authorship δεν θα δουλέψει.

 

Η ρύθμιση του Google Authorship είναι ένα σημαντικό βήμα, συνοδεύεται απο θετικά αποτελέσματα σε κλικ και CTR και παράλληλα, αποκτάς την κυριότητα του περιεχομένου που δημιουργείς. Έαν χρειάζεσαι επιπλέον διευκρινίσεις, άφησε τα σχόλιά σου παρακάτω και ένας WordPress expert θα χαρεί να σε εξυπηρετήσει.

Μπες στη συζήτηση

    • Καλημέρα Arin!
      Ναι, για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία και να αποκτήσει ο author το Google Authorship Verification χρειάζεται να έχει δημιουργήσει το profile του στην social πλατφόρμα Google+. Ακολούθησε τα βήματα που περιγράφονται στο άρθρο και αν χρειάζεσαι διευκρινίσεις εδώ είμαστε!
      Να έχεις μια δημιουργική νέα χρονιά! :)

    • Καλημέρα Arin!
      Ναι, για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία και να αποκτήσει ο author το Google Authorship Verification χρειάζεται να έχει δημιουργήσει το profile του στην social πλατφόρμα Google+. Ακολούθησε τα βήματα που περιγράφονται στο άρθρο και αν χρειάζεσαι διευκρινίσεις εδώ είμαστε!
      Να έχεις μια δημιουργική νέα δημιουργική χρονιά! :)

      • Ευχαριστώ και καλη χρονια!!! Να ρωτήσω το εξης, δεν ξερω αν θα το κανω σιγουρα γιατι γενικά δεν συμπαθω το google plus. Αλλα εστω οτι το κανω, μετα όταν θα ποστάρω κατι μέσα στο wordpress blog μου θα γράφει posted by … το ψευδώνυμο που ήδη εχω ή θα αντικατασταθει αυτό απο το google profile plus?

      • Mέσα στο WordPress θα εμφανίζει κανονικά το όνομα που έχεις ορίσει στο προφίλ σου. Στα αποτελέσματα αναζήτησης θα εμφανίζει το G+ προφίλ σου. Ισχύει για Google+ profile και όχι page, απ’ όσο βλέπω στη διαδικασία ;)

    • Καλημέρα Βασίλη!

      Μπορείς να ελέγξεις από εδώ: http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets εαν λειτουργεί σωστά το google authorship, βάζοντας το URL ενός άρθρου σου και το G+ URL σου στο σημείο “Authorship Email Verification”. Εαν κάποιο βήμα της διαδικασίας δεν έχει γίνει σωστά θα στο εμφανίσει.

      Πες μας εάν λειτουργεί και πού μπορούμε να βοηθήσουμε! :)

  • Πολύ ενδιαφέρον post. Το Google Authorship είναι must για το search engine optimization. Χτίζοντας αξιοπιστία ένας author θα εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτης. Βοηθά επίσης και στην περίπτωση κλοπής περιεχομένου, κάτι πολύ συνηθισμένο στον κόσμο του διαδικτύου. Με το Google Authorship, το πρωτότυπο περιεχόμενο θα έχει πάντα ψηλότερο SERP από το αντίγραφο του

    • Πολύ σωστά! Το SEO εξελίσσεται και το περιεχόμενο πιστοποιείται. Αρκεί ένα G+ verified account και τροφή για σκέψη και συγγραφή :)

Πες μας τη γνώμη σου!