3 σίγουροι τρόποι για να αυξήσεις τα σχόλια στα άρθρα σου!

18 Μαρτίου 2014, από

blogimages_comments

Πώς αξιολογείς την επιτυχία στο blog σου; Μετρώντας pageviews, conversions, rankings, ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate); Όποιο στοιχείο κι αν χρησιμοποιείς, είναι σημαντικό να συνδέεται άρρηκτα με τον στόχο που θες να κατακτήσεις κάθε φορά που γράφεις ένα νέο άρθρο. Για παράδειγμα, εάν ένα άρθρο προωθεί τη νέα υπηρεσία που λανσάρεις, δηλαδή περιγράφεις πλεονεκτήματα και στο τέλος προτρέπεις έξυπνα τον αναγνώστη να δοκιμάσει την free version της υπηρεσίας, τότε τα conversions αποτελούν ένα ουσιαστικό στοιχείο για να αξιολογήσεις την επιτυχία του συγκεκριμένου άρθρου.

Έχοντας αυτά κατά νου, σκέφτηκες ποτέ να συμπεριλάβεις τα σχόλια, ως ένα στοιχείο αξιολόγησης της επιτυχίας του περιεχομένου σου; Εάν όχι, διάβασε παρακάτω γιατί είναι σημαντικό να το κάνεις από εδώ και στο εξής.

Γιατί τα σχόλια είναι σημαντικά;

Η δημιουργική ανάπτυξη του content marketing, ως κομμάτι της digital στρατηγικής, έχει προκαλέσει συζητήσεις από τους digital marketers σχετικά με το εάν τα σχόλια είναι μια ένδειξη δημοτικότητας ή σημάδι engagement του αναγνώστη με το άρθρο. Σίγουρα, η ποιότητα του περιεχομένου είναι πιο σημαντική από την ποσότητα των άρθρων που δημοσιεύονται και το ίδιο ισχύει και για την δημοσίευση σχολίων. Δηλαδή, η αξιόλογη επιχειρηματολογία προκύπτει από την ποιότητα των σχολίων που διατυπώνονται κάτω από το άρθρο. Οπότε, είναι εξίσου σημαντικό να ενθαρρύνεις μέσα από τα άρθρα σου ποιοτικά σχόλια, τα οποία μπορεί κάποιες φορές να αποδειχθούν πιο ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά από το ίδιο το άρθρο! Επιπλέον:

1. Δημιουργείς δεσμούς με το κοινό σου

Όποια θεματική ενότητα κι αν αγγίζει το blog σου, business, τεχνολογία ή hobby, το να παροτρύνεις τους αναγνώστες να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο που δημιουργείς είναι ένας έξοχος τρόπος να δημιουργείς σχέσεις μεταξύ σας. Γι’ αυτόν το λόγο το ποιοτικό περιεχόμενο είναι τόσο σημαντικό και με τα σχόλια διευρύνεις τους δεσμούς με το κοινό σου και χτίζεις σχέσεις αφοσίωσης και εμπιστοσύνης.

2. Αποκτάς πιστούς αναγνώστες

Κάθε αναγνώστης που αφιερώνει τον χρόνο του να διαβάσει το άρθρο σου και να αφήσει το σχόλιό του είναι πιθανό να επιστρέψει στο blog, να εγγραφεί στο newsletter του ή στο feed του για να διαβάζει τα μελλοντικά άρθρα σου. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσεις ένα μικρό αλλά σημαντικό κύκλο αναγνωστών και υποστηρικτών του ιστολόγιού σου και γιατί όχι και του brand.

3. Αυξάνεις το κύρος και την αξιοπιστία

Τα άρθρα που έχουν προκαλέσει συζητήσεις, social shares και σχόλια υποδεικνύουν ένα συγκεκριμένο κύρος και αξιοπιστία τόσο για το ιστολόγιο όσο και για τον συγγραφέα του άρθρου. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να φιλτράρεις τα spam comments, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα για το blog και το brand σου.

Πώς να ενθαρρύνεις περισσότερα σχόλια στα άρθρα σου:

1. Κάνε ερωτήσεις

Όποτε μπορείς, κάνε πραγματικές ερωτήσεις, αντί για ρητορικές και δώσε στο κοινό σου ένα λόγο να μοιραστεί ιδέες και απόψεις μαζί σου. Τοποθέτησε ανοιχτές ερωτήσεις στο τέλος του άρθρου και οι αναγνώστες θα ανταποκριθούν εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις στα σχόλια, αντί για πιο περιορισμένες απαντήσεις, τύπου: ναι / όχι. Ακόμη κι αν δε λάβεις αμέσως σχόλια, ακόμη κι αν ο αριθμός τους δεν σε ικανοποιεί, μην τα παρατήσεις. Χρειάζεται χρόνος μέχρι οι αναγνώστες σου να αρχίσουν να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια κουβέντα.

2. Ξεκίνα ένα debate

Εάν κάποιο από τα άρθρα σου δημιουργεί διαφορετικές απόψεις, ζήτησε από τους αναγνώστες να τις καταγράψουν στα σχόλια. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα ανακαλύψεις το θέμα για κάποιο επόμενο άρθρο, και παράλληλα, θα ενδυναμώσεις την αξία του ίδιου σου του άρθρου αν τα σχόλια είναι ποιοτικά.

3. Φρόντισε να εμπνέεις και να είσαι επίκαιρος

Επανέρχομαι στο θέμα της ποιότητας έναντι της ποσότητας και προτείνω να προσφέρεις στους αναγνώστες πολύτιμα στοιχεία μέσα από τα άρθρα σου, που δεν συναντούν συχνά. Εαν το περιεχόμενο που δημιουργείς είναι μοναδικό, εάν προσφέρεις έξυπνες συμβουλές ή εάν στο τέλος του post τους προτρέπεις να κατεβάσουν δωρεάν κάτι που εσύ δημιούργησες, όπως π.χ. ένα e-book, το κοινό σου θα το εκτιμήσει και θα σε επιβραβεύσει αφήνοντας ένα σχόλιο. Επίσης, όταν δημιουργείς άρθρα την στιγμή που υπάρχει ζήτηση γι’ αυτά, είτε πρόκειται για μια επίκαιρη είδηση είτε για ένα πρόσφατο event, αυξάνονται οι πιθανότητες να σχολιάσουν οι αναγνώστες.

Μην ξεχνάς να ευχαριστείς τον αναγνώστη που διάβασε το άρθρο σου και μοιράστηκε σκέψεις μαζί σου αφήνοντας κι εσύ ένα σχόλιο κάτω από το δικό του. Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι αφιέρωσες κι εσύ τον χρόνο σου για να ανταποκριθείς στο σχόλιό του αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του.

Όλα τα παραπάνω σημεία θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τα σχόλια στα άρθρα σου. Ωστόσο, για να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά τα σχόλια που αφήνουν οι αναγνώστες, ορίστε και 2 top tips:

Εάν το blog ή το site σου έχει εξ ορισμού συγκεκριμένο πεδίο για σχόλια, με λίγη κωδικοποίηση μπορείς να το προσαρμόσεις επακριβώς στο theme που χρησιμοποιείς. Αλλιώς, σου προτείνω:

1. Να κάνεις download το Disqus, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές plugin τα τελευταία χρόνια! Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαλείο διαδικτυακών σχολίων και συζητήσεων, το οποίο εγκαθίσταται και συγχρονίζεται εύκολα με WordPress sites/blogs. Επιπλέον, το Disqus κρατάει τα σχόλια ενός μέλους, που έχει συνδεθεί μέσω login/Facebook/Twitter κι έτσι κάποιος μπορεί να βρει τα σχόλια του μέλους, ανεξάρτητα σε ποιο site έγιναν.

2. Εξίσου χρήσιμο και απαραίτητο plugin που θα σε βοηθήσει να φιλτράρεις τα spam comments είναι το Akismet. Το συγκεκριμένο εργαλείο σε ενημερώνει σχετικά με τον αριθμό των σχολίων που εγκρίθηκαν, για τον λόγο που χαρακτηρίστηκε κάποιο σχόλιο ως spam όπως και γιατί ενέκρινε κάποιο και το άφησε να βγεί online.

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των σχολίων στα blogs, γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή που προκάλεσαν το Facebook και άλλες social media πλατφόρμες. Ωστόσο, η δυνατότητα σχολίων αποτελεί πάντα ένα θετικό χαρακτηριστικό των blogs!

Εσύ, ποια μέθοδο χρησιμοποιείς για να ενισχύσεις τον διάλογο με τους αναγνώστες;

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!