Link Building Basics: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

25 Νοεμβρίου 2014, από

blogimages_linkbuilding

Υποψιάζεσαι ποιο μπορεί να είναι το site με το υψηλότερο traffic παγκοσμίως, εκτός από το Google, Facebook και Youtube; Στην “χρυσή” δεκάδα βρίσκεται το site της Wikipedia και τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά:

– > 4.5 εκατ. σελίδες περιεχομένου,

– > 23 εκατ. καταχωρημένοι χρήστες,

– περίπου 2 εκατ. sites με links προς τη Wikipedia [πηγή: Alexa]

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που χρησιμοποιούν οι Google και Alexa για να αξιολογήσουν ένα site είναι ο αριθμός των links που στέλνουν τους χρήστες από ένα site σε ένα άλλο. Η τεχνική δημιουργίας και ανταλλαγής links ονομάζεται Link Building και είναι μια από τις πιο σημαντικές και εξελιγμένες τεχνικές, όταν μιλάμε για SEO.

Οι μηχανές αναζήτησης αξιολογούν πλέον την ποιότητα των links και όχι τόσο την ποσότητα. Γι’ αυτό, μην προσπαθήσεις να ξεγελάσεις τους αλγόριθμους της Google καθώς οι τεχνικές black hat seo και τα spam links μπορούν πλέον εύκολα να εντοπιστούν και να οδηγήσουν το site σου σε αποκλεισμό.

Αν αναζητάς τρόπους για να αυξήσεις το traffic στο site σου και να κατακτήσεις μια καλή θέση στα οργανικά αποτελέσματα της Google, το link building είναι must!

3 είδη links που πρέπει να γνωρίζεις:


1. Internal Links

Πρόκειται για τα links που συνδέουν μεταξύ τους τις σελίδες μέσα στο site σου. Έχουν το ίδιο source και target domain και είναι η πιο κοινή μορφή links, καθώς “δένουν” το site σου. Για παράδειγμα, εάν θέλεις να βάλεις στην αρχική σελίδα ενός site (source domain: www.yourdomain.gr) ένα button που να γράφει “Επικοινώνησε Μαζί Μας” θα το συνδέσεις με link στη σελίδα επικοινωνίας του site (target domain: www.yourdomain.gr/contact).

Ο σκοπός των internal links είναι:

  • να δημιουργήσουν εύκολο και ξεκάθαρο page navigation,
  • να καθορίσουν την αρχιτεκτονική και την ιεραρχία του site,
  • να βοηθήσουν τα search engine bots και spiders να καταχωρήσουν τις σελίδες σου στο index τους και να αξιολογήσουν συνολικά το site.

Φρόντισε να δημιουργείς σχετικά internal links. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μια σελίδα στο site σου που αναφέρεται σε “Συμβουλές για οικονομικές διακοπές” δεν θα ήταν και τόσο σχετικό εάν την έκανες link με μια άλλη σελίδα στο site σου με θέμα “Ξενοδοχεία για κατοικίδια”. Αυτές οι δύο σελίδες δεν έχουν αμοιβαία και ουσιαστική σχέση μεταξύ τους, οπότε το crosslinking δεν θα ενισχύσει καμία από τις δύο.

2. External Links

Τα links που οδηγούν το χρήστη σε άλλα sites με διαφορετικό domain από το δικό σου. Είναι σημαντικό να δημιουργείς ποιοτικά external links που στέλνουν το χρήστη σε αξιόπιστα και σχετικά sites, γιατί:

  • βοηθάς τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα τον κλάδο σου και το niche market που ανήκεις,
  • ενισχύεις την ποιότητα και την εμπιστοσύνη του site σου.

Αν αναρωτιέσαι σε ποια sites να κάνεις link, σκέψου ότι είναι σημαντικό:

  • να βάλεις links σε sites ή blogs που προσφέρουν αξία στο χρήστη και καλύπτουν πολύ καλά το θέμα για το οποίο αναφέρεσαι στο site σου,
  • να βάλεις links σε δημοφιλή και επιτυχημένα sites ή blogs,
  • αν είσαι blogger ή έχεις εταιρικό blog, μπορείς να συνδεθείς με άλλους bloggers για να ανακαλύψεις και να διεισδύσεις σε νέες blogging κοινότητες.

Για να εντοπίσεις άλλα sites ή blogs, που σχετίζονται με το αντικείμενο και τον κλάδο σου, χρησιμοποίησε το Google related link operator και γράψε στο search box > related:το-domain-σου. Δες το παράδειγμα παρακάτω:

relatedto

3. Incoming Links ή Backlinks

Τα links άλλων sites ή blogs προς το δικό σου είναι σημάδι αξιοπιστίας και σπουδαιότητας του site σου. Συνεπώς, όσο περισσότερα backlinks έχει το site σου, τόσο ενισχύεται το PageRank της σελίδας και άρα το traffic και το visibility. Online μπορείς να βρεις διάφορα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τα backlinks στο site σου. Ρίξε μια ματιά σε ένα χρήσιμο άρθρο από το ShoutMeLoud με backlink checker tools.

Ο στόχος σου θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία σχετικών και ποιοτικών links, που προσφέρουν αξία στο χρήστη και βοηθούν ταυτόχρονα στις SEO ενέργειες του site σου. 

Με ποιους τρόπους έχεις αποκτήσει backlinks στο site σου; Μοιράσου λίγα από τα μυστικά σου στα σχόλια παρακάτω! ;)

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!