Advanced SEO Tips: Γιατί η ταχύτητα του site μετράει και πώς θα τη βελτιώσεις!

26 Νοεμβρίου 2014, από

blogimages_Fastwebsite

Σκέψου πόσο διαφορετικά και αργοκίνητα ήταν τα πράγματα την εποχή της dial up σύνδεσης, με σελίδες που καθυστερούσαν να “ανοίξουν” και τραγούδια ή ταινίες που “κατέβαιναν” μετά από 1 εβδομάδα. Ευτυχώς αυτά είναι παρελθόν! Στις μέρες μας η ταχύτητα ενός site δεν επηρεάζει απλά την επισκεψιμότητά του αλλά και την κατάταξή του στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Γιατί η ταχύτητα ενός site βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη;

Το 2010 η Google ανακοίνωσε ότι η ταχύτητα ενός site αποτελεί παράγοντα κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης (ranking factor). Η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας βελτιώνει το ranking του site σου και σε βοηθάει να αυξήσεις το traffic σου, συνεπώς δεν πρέπει να αγνοείται. Επιπλέον και τα mobile sites μπορεί να τιμωρηθούν εάν καθυστερούν να “φορτώσουν”. 

5 στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα ενός site για τους χρήστες:

  • Το 47% των online χρηστών περιμένουν μια σελίδα να “φορτώσει” μόλις 2 δευτερόλεπτα. Το 75% των χρηστών θα προτιμήσει να επισκεφθεί ένα ανταγωνιστικό site, από το να περιμένει να φορτώσει μια αργή σελίδα. [πηγή]
  • Η ζήτηση για ταχύτερα sites έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, το 2010 μια σελίδα που χρειαζόταν 6 δευτερόλεπτα για να “φορτώσει” παρουσίαζε μείωση των conversions κατά 40%. Το 2014, για τον ίδιο χρόνο τα conversions μειώθηκαν έως και 50%! [πηγή]
  • Το 18% των online buyers θα εγκαταλείψουν τα καλάθια αγορών τους, εάν το site καθυστερεί να “φορτώσει”. [πηγή]
  • Το 46% των online buyers αναφέρουν ότι η ταχύτητα στο checkout είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει εάν θα επιστρέψουν ξανά σε μια σελίδα ή όχι. [πηγή]

Συνεπώς, εάν θέλεις οι χρήστες να γεμίζουν τα καλάθια των αγορών τους στο site σου, φρόντισε η σελίδα να φορτώνει σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να προτιμήσουν να κάνουν κλικ στο site κάποιου ανταγωνιστή!

5 σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα του site σου & πώς θα τους βελτιώσεις: 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επηρεάζουν την ταχύτητα ενός site:

1. Ο βασικότερος απ’ όλους είναι το hosting
Μια οικονονομική εταιρεία hosting μπορεί να σε γλιτώσει χρήματα στην αρχή αλλά πιθανότατα να μην είναι αξιόπιστη και να βλάψει την επιχείρησή σου μακροπρόθεσμα. Φρόντισε να επιλέξεις μια εταιρεία έμπιστη, που θα μπορεί να διαχειριστεί τις ανάγκες και απαιτήσεις του site σου και δε θα σε εγκαταλείψει όταν θα χρειαστείς άμεση βοήθεια γιατί το site σου έχει “πέσει”.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που είσαι ικανοποιημένος από τον hosting provider αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την ταχύτητα του site;

2. Βελτιστοποίησε τις εικόνες στο site σου (image optimization)
Οι περισσότερες εικόνες που έχεις στο site σου είναι αρχεία PNG ή JPG. Φρόντισε να μειώσεις το μέγεθος των αρχείων χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητά τους. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν online εργαλεία που σε βοηθούν να κάνεις ακριβώς αυτό. Μερικά από αυτά είναι:

– Web Applications: jpegmini, kraken.io και smush.it.

– Desktop Applications: Trimage (Windows, Mac, Linux) και Imageoptim μόνο για Mac.

3. Επίλεξε σωστά τα plugins, widgets και apps
Κάποια plugins, widgets και apps μπορεί να μειώσουν την ταχύτητα του site σου, ειδικά εάν υπάρχει overload. Για παράδειγμα, το Facebook Like button καθυστερούσε το loading time της σελίδας του Matthew Ogborne (Business owner, eMarketer, Author), ο οποίος αφιέρωσε ένα αναλυτικό post σε αυτό. Comment plugins και hello bar ευθύνονται επίσης για την αργή ταχύτητα μιας σελίδας, σύμφωνα με το Copyblogger. Τέλος, απέφυγε τα flash αρχεία γιατί επηρεάζουν σημαντικά την ταχύτητα της σελίδας σου και δεν είναι συμβατά με τις περισσότερες mobile συσκευές. Φρόντισε να τεστάρεις συνεχώς το site σου για να βλέπεις πόσο αργά ή γρήγορα φορτώνει σε διαφορετικούς browsers και συσκευές.

4. Μείωσε τις διαφημίσεις
Απέφυγε τις πολλές διαφημίσεις στο site σου γιατί δεν ελκύουν το ενδιαφέρον των χρηστών, αυξάνουν το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate) και μειώνουν την συνολική του ταχύτητα. Εάν χρησιμοποιείς το Google AdSense για την εμφάνιση διαφημίσεων στο site σου, μπορείς να “τρέξεις” ένα ad performance report για να εντοπίσεις όσες διαφημίσεις δεν έχουν μεγάλη ζήτηση και να τις αφαιρέσεις.

5. Συμπίεσε τους κώδικες και τα αρχεία
Τα περισσότερα sites χρησιμοποιούν πολλούς και διαφορετικούς HTML ή CSS κώδικες, είτε πρόκειται για analytics codes είτε για sign up forms και affiliates. Αυτοί οι πολλοί και διαφορετικοί κώδικες μειώνουν το χρόνο απόκρισης και “φόρτωσης” μιας σελίδας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους συμπυκνώσεις. Online μπορείς να βρεις χρήσιμα εργαλεία γι’ αυτή τη δουλειά, όπως το htmlcompressor και το textfixer.

Χρησιμοποίησε επίσης, το online gzip test για να τσεκάρεις εάν ολόκληρο το site ή μεμονωμένες σελίδες έχουν συμπιεστεί και ακολούθησε τις οδηγίες για developers από τη Google για να βελτιώσεις διάφορα θέματα κωδικοποίησης.

Πώς θα τσεκάρεις την ταχύτητα του site σου

Για να ελέγξεις την ταχύτητα του site σου συνολικά ή την ταχύτητα συγκεκριμένων σελίδων, χρησιμοποίησε δωρεάν το Google PageSpeed Insights. Με αυτό το εργαλείο θα εντοπίσεις τα σημεία που καθυστερούν το site σου και θα βρεις προτάσεις για βελτίωση από τους ειδικούς.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να καταχωρήσεις το URL σου και να πατήσεις “Analyze”.

pagespeed insights

Το εργαλείο θα σου παρουσιάσει στα αποτελέσματα της ανάλυσης:

  • ένα συνολικό score (x/100), διαφορετικό για mobile ή desktop version,
  • σημεία που χρειάζονται άμεση διόρθωση με red exclamation  (high priority),
  • σημεία που πρέπει να τσεκάρεις με orange exclamation (medium priority),
  • σημεία που έχουν επιτύχει στον έλεγχο με green exclamation,
  • προτάσεις για διόρθωση.

analyze report

Μην αμελήσεις να τσεκάρεις την ταχύτητα και της mobile version του site σου και να ακολουθήσεις τις οδηγίες και λύσεις που σου προτείνει το εργαλείο.

Τέλος, αυτό που πρέπει να κρατήσεις από τα παραπάνω είναι ότι η ταχύτητα ενός site αποτελεί σημαντική υπόθεση, τόσο για να κατατάξει η Google τη σελίδα σου ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, όσο και για να μένουν ικανοποιημένοι οι επισκέπτες στο site σου!

Παρατήρησες κάποια σημαντική διαφορά στην ταχύτητα του site σου αφού ακολούθησες τα παραπάνω tips; Έχεις να προτείνεις κι άλλα; Άφησε τα σχόλιά σου παρακάτω!

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!