6 σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ranking του site σου!

15 Απριλίου 2015, από

rankingfactors

Μπορεί η Google να μην παρέχει μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη λίστα με όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη του site σου στα αποτελέσματα αναζήτησης (ranking factors), ωστόσο, αρκετές από τις τεχνικές είναι γνωστές. Σε προηγούμενα άρθρα έχω αναλύσει κάποιους βασικούς ranking factors, όπως:

– η αξία και δύναμη που έχει ένα site με ποιοτικό περιεχόμενο,

– τα βασικά σημεία που χρειάζεται να προσέξεις όταν κατασκευάζεις την homepage σου,

– οι ενέργειες βελτιστοποίησης των εικόνων που χρησιμοποιείς,

– κάποιες χρήσιμες τεχνικές για σωστό link building,

– οι κατάλληλες λέξεις-κλειδιά και πώς να τις επιλέξεις,

– η ταχύτητα του site, γιατί είναι σημαντική πώς μπορείς να τη βελτιώσεις.

Αξιόπιστες online πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 200 ranking factors, που καθορίζουν τη θέση του site σου στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, είναι όλοι εξίσου σημαντικοί; Πολλοί είναι σίγουρα 100% απαραίτητοι, άλλοι δεν κάνουν τη μεγάλη διαφορά και κάποιοι δεν έχουν άμεση επίδραση στα αποτελέσματα κατάταξης. Εάν τώρα κατασκευάζεις το site σου ή πρόσφατα το έκανες launch και προσπαθείς να μάθεις τα πάντα γύρω από το SEO, σου έχω ετοιμάσει παρακάτω μια λίστα με ορισμένους γενικούς αλλά σημαντικούς παράγοντες που αφορούν συνολικά το site και το domain name σου:

 

Site Factors:

1. HTTPS: Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Google και σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πλέον θα δίνει προτεραιότητα στα sites που εφαρμόζουν ασφαλή σύνδεση “https” αντί για “http”.

2. Mobile optimised site: Ολοένα και περισσότεροι χρήστες κάνουν online αναζητήσεις από την mobile συσκευή τους. Κύριο μέλημα της Google είναι να βρίσκουν οι χρήστες αποτελέσματα σχετικά και ποιοτικά, που έχουν βελτιστοποιηθεί για τις mobile συσκευές τους. Από τις 21 Απριλίου 2015 αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που η Google θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τα mobile sites. Στα αγγλικά αποτελέσματα των Η.Π.Α., όταν ο αλγόριθμος εντοπίσει σελίδες που ενδέχεται να μη λειτουργήσουν στις mobile συσκευές (πχ. flash sites) εμφανίζει την παρακάτω εικόνα:

flashsiteserror

Στόχος είναι να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία στις mobile αναζητήσεις σε όλες τις γλώσσες παγκοσμίως. Διάβασε τη σχετική ανακοίνωση και τσέκαρε εάν το desktop site σου είναι mobile friendly.

3. Sitemap: Το sitemap βοηθάει τον αλγόριθμο της Google να κατανοήσει πώς είναι δομημένο και οργανωμένο ένα site και άρα, να κάνει καλύτερο crawling στις σελίδες του. Είναι σημαντικό να συνδέονται μεταξύ τους όλες οι σελίδες ενός site, ακόμη και οι πιο παλιές. Επίσης, με το sitemap βοηθάς τη Google να “διαβάσει” συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου στις σελίδες σου, όπως video και εικόνες, χρησιμοποιώντας metadata πληροφορίες. Μάθε περισσότερα για το sitemap εδώ.

 

Domain Factors:

1. Λέξεις-κλειδιά στο domain: Εάν αναζητάς ένα καινούργιο domain και θέλεις να συμβαδίζει με τις SEO προδιαγραφές που ορίζει η Google, είναι χρήσιμο να έχεις κατά νου ότι τα domains που περιλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά δεν κάνουν τη διαφορά. Σε αυτό το σύντομο video ο Matt Cutts (Head of Google’s WebSpam Team) εξηγεί ότι είναι πιο σημαντικό να κατοχυρώσεις ένα brandable domain name γιατί θα είναι πιο εύκολο να το θυμούνται οι χρήστες και άρα, να επιστρέψουν στο site σου ξανά στο μέλλον.

Ωστόσο, τα keywords που περιλαμβάνονται σε ένα domain εξακολουθούν να εμφανίζονται με bold στα αποτελέσματα αναζήτησης, άρα βοηθούν στο CTR (click through rate) του site σου αλλά δεν αποτελούν κριτήριο κατάταξής του.

2. Ιστορικά στοιχεία ενός domain: Στην περίπτωση που σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα υπάρχον domain από άλλο χρήστη είναι σημαντικό να τσεκάρεις κάποια βασικά στοιχεία που αφορούν την αξιοπιστία και τη φήμη του και να ελέγξεις εάν στο παρελθόν είχε προβλήματα με τη Google. Αυτό μπορείς να το εντοπίσεις με τους εξής απλούς τρόπους:

– Κάνε ένα site:search, πχ. site:yourdomain.tld και εάν δεν εμφανιστούν αποτελέσματα είναι κακό σημάδι.

– Αναζήτησε το domain στο archive.org, μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, για να εντοπίσεις παλαιότερες versions του site. Εάν αυτές φαίνονται spammy, τότε είναι ένας σημαντικός λόγος να μην επιλέξεις αυτό το domain.

Στην περίπτωση που αγοράσεις ένα domain και μετά ανακαλύψεις ότι στο παρελθόν είχε τιμωρηθεί απο τη Google, μπορείς να στείλεις ένα Reconsideration Request για να αξιολογηθεί το site από την αρχή, αφού έχεις διορθώσει τα προβλήματα. Μάθε περισσότερα για τα Google penalties και πώς θα τα αποφύγεις.

3. Ηλικία domain: Υπήρχε μια γενική αντίληψη ότι τα παλαιότερα domains συμπεριφέρονται καλύτερα στα αποτελέσματα αναζήτησης λόγω της ηλικίας τους. Δηλαδή, ένα παλιό domain έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Google, συγκριτικά με ένα domain που κατοχυρώθηκε πρόσφατα. Ο Matt Cutts παραδέχεται ότι αυτό είναι αληθές ώς ένα βαθμό, αλλά η ηλικία ενός domain δεν είναι σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει τον αλγόριθμο της Google. Αντιθέτως, έμφαση πρέπει να δίνεται στο φρέσκο, ποιοτικό περιεχόμενο του site και στις τεχνικές του link building.

 

Εάν θέλεις να είσαι συνεχώς updated με όλες τις ενημερώσεις της Google για θέματα που αφορούν το SEO, κάνε εγγραφή στο official YouTube channel των Google Webmasters.  Εσύ, ακολουθείς κάποιες από τις παραπάνω seo τεχνικές; Άφησε το σχόλιό σου παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!