New GTLDs RoundUp: Σημαντικά στατιστικά για τις νέες domain καταλήξεις!

26 Μαΐου 2015, από

blogimages_gtlds

Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τότε που βγήκε live το πρώτο New gTLD στο internet και έκτοτε η λίστα με τις νέες διαθέσιμες domain καταλήξεις ολοένα και αυξάνεται. Τα νέα gTLDs είναι η νέα γενιά domain names, περισσότερο περιγραφική από αυτά της 1ης γενιάς των .COM, .NET ή των ccTLDs (country code), όπως .GR, .DE, .FR κτλ.

Τους τελευταίους μήνες λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα να κατοχυρώσεις domains όπως: yourhobby.CLUB, yourbusiness.COFFEE, youridea.ONLINE, yourskills.GURU και για πρώτη φορά domain καταλήξεις με κινέζικους ή αραβικούς χαρακτήρες. Γιατί όμως αξίζει να επιλέξεις ένα νέο gTLD;

 

Τα στατιστικά παρακάτω θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για να λάβεις την απόφαση να κατοχυρώσεις κι εσύ τη νέα domain κατάληξη σου:

– Περισσότερα από 1,6 εκατ. νέα gTLDs έχουν κατοχυρωθεί ήδη.

– Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 0,4% των υφιστάμενων domain names παγκοσμίως. Aυτό σημαίνει ότι προλαβαίνεις να “πιάσεις” αυτό το νέο κύμα και να επωφεληθείς, μιας και υπάρχουν ακόμα πολλά αξιόλογα και “ελεύθερα” domains για κατοχύρωση!

– Οι αγοραπωλησίες νέων tlds αποφέρουν χιλιάδες ευρώ στους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με το Sedo, οι  μεγαλύτερες πωλήσεις νέων tlds για το 2014 ήταν: baltic.cruises $25,000, eat.club $20,000 και english.club $17,500. Το luxury.estate άγγιξε τα $50,000!

– Μέχρι στιγμής η ICANN έχει εγκρίνει περισσότερα από 600 New TLDs με τα μισά περίπου διαθέσιμα για κατοχύρωση.

– Το .XYZ κατέχει το μεγαλύτερo share στην αγορά των νέων TLDs, 16,34%, με 946.354 κατοχυρωμένα domains μέχρι στιγμής. Aκολουθούν τα: .网址 (Dot Chinese Online), .SCIENCE, .CLUB, .WANG. Στη συνολική 10άδα διακρίνουμε ακόμη τα .BERLIN, .PARTY και .LINK. Τα λιγότερο δημοφιλή New GTLDs είναι τα .RICH & .GOP.

marketshare

(Πηγές: Newgtlds.icann.org & Ntldstats.com)

 

Και κάποια χρήσιμα στοιχεία για την Ελλάδα, από το Papaki:

– Στο Papaki υποστηρίζουμε συνολικά περισσότερες από 550 νέες domain καταλήξεις.

– Από αυτές, οι 300 περίπου είναι διαθέσιμες για κατοχύρωση και οι υπόλοιπες είναι σε φάση προπαραγγελίας και προκατοχύρωσης.

Τα δημοφιλέστερα νέα gTLDS στην Ελλάδα, σε επίπεδο κατοχυρώσεων είναι:

.CLUB

2 .PARTS

3 .CITY

4 .WORK

5 .COFFEE

– Σε επίπεδο προκατοχύρωσης, η top 5 list διαμορφώνεται ως εξής:

1 .SHOP

2 .WEB

3 .SITE

4 .HOTEL

5 .BLOG

 

Για να πάρεις κι εσύ μέρος σ’ αυτό το New gTLD Success Story διάβασε παρακάτω 4 χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την online παρουσία σου, με μια νέα domain κατάληξη:

1. Επίλεξε ένα σύντομο και περιγραφικό domain name, που είναι εύκολο για τον χρήστη να τo θυμάται,

2. Εάν θέλεις να προωθήσεις online το φυσικό σου κατάστημα επίλεξε domain καταλήξεις που αναφέρονται σε τοποθεσία (City New TLDs), καθώς έτσι μπορείς να ενισχύσεις την τοπική σου προβολή. Δεν υπάρχει ακόμη ελληνική πόλη με τη δική της κατάληξη, όμως θα βρεις πάνω από 30 πόλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο  με το δικός τους tld.

3. Με τις νέες domain καταλήξεις επιτυγχάνεις καλύτερη στόχευση. Για παράδειγμα, εάν επισκευάζεις Η/Υ σκέψου να κατοχυρώσεις ένα domain του στυλ yourbusinessname.computer ή εάν ασχολείσαι με τη μόδα ένα domain του στυλ yourblogname.fashion σίγουρα σου ταιριάζει!

4. Και οι B2B επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τα νέα TLDs και να στοχεύσουν πιο αποτελεσματικά το κοινό που τους ενδιαφέρει επιλέγοντας domain καταλήξεις, όπως: .SOLUTIONS, .SYSTEM, .COMMUNITY, .SERVICES, .VENTURES κ.α. αντί των κλασσικών .COM ή .GR domains. ;)

 

Οι επιλογές ευτυχώς είναι πολλές! Σκέψου τι ταιριάζει στη δική σου περίπτωση, γίνε δημιουργικός και κάνε την ιδέα σου πράξη με μια νέα domain κατάληξη! Happy Registering ;)

tld_button

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!