Facebook video: Ευκαιρία προβολής!

23 Ιουνίου 2015, από

blogimages_fbVideos

“Η ψηφιακή ύπαρξη κάθε επιχείρησης είναι η νέα πραγματικότητα” λέει ο Άκης Κιουπάκης, ιδρυτής του digital agency “Baked Web Strategy” κι εμείς στο Papaki τους εμπιστευόμαστε για την στρατηγική και προώθηση του brand μας στα social media. Σκεφτήκαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε μια σειρά από guest posts με τον Άκη, ο οποίος θα μοιραστεί μαζί σου social media best practices, θα αναλύσει targeting options & optimization tips, στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους social media στόχους σου. Σε αυτό το άρθρο ανακαλύπτουμε την αξία των Facebook videos και μαθαίνουμε γιατί αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία προβολής για κάθε επιχείρηση! ;)

Το upload ενός video στο Facebook και η προώθησή του διαφημιστικά είναι εφικτή εδώ και καιρό, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι το κοινωνικό δίκτυο βλέπει πολύ θετικά αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις και διαφημίσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Facebook πήρε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να “εξαναγκάσει” τους χρήστες να ανεβάζουν τα videos τους απευθείας στη δική του πλατφόρμα κι όχι να τα μοιράζονται στο Facebook αφού τα έχουν ανεβάσει αρχικά στο YouTube. Μίκρυνε λοιπόν κατά πολύ το χώρο που καταλαμβάνει η κοινοποίηση ενός video από το YouTube αφήνοντας τη μεγάλη διάσταση αποκλειστικά για τα video που ανεβαίνουν απευθείας στο Facebook!

Όπως είθισται με κάθε νέο του προϊόν, το Facebook προωθεί αυτή την περίοδο πολύ τις video διαφημίσεις, με το κόστος ανά προβολή να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό του YouTube. Μάλιστα, τον Δεκέμβρη του 2014 για πρώτη φορά τα βίντεο που μοιράστηκαν στο Facebook και ήταν ανεβασμένα απευθείας στο Facebook ξεπέρασαν αυτά που ήταν ανεβασμένα στο YouTube σύμφωνα με το Social Bakers.

image1akis

Πηγή: SocialBakers

Από την ίδια πηγή μαθαίνουμε πως οι αλληλεπιδράσεις στα video που ανεβαίνουν απευθείας στο Facebook είναι κατά πολύ περισσότερες από αυτά που μοιράζονται μέσω του YouTube στο Facebook.

image2akis

Πηγή: SocialBakers

Οι επιχειρήσεις μπορούν λοιπόν να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις δύο εταιρίες προς όφελός τους, μιας και το Facebook έχει αποφασίσει να κερδίσει τη μάχη στην προβολή βίντεο.

Η διαφήμιση μέσω ενός video αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική στο Facebook, όπου η στόχευση γίνεται πολύ πιο επιτυχημένα βάσει τοποθεσίας και δημογραφικών χρήστη (άνδρας, 30-55 χρονών που κατοικεί στην Αθήνα) σε σχέση με το YouTube, όπου η στόχευση γίνεται κυρίως βάσει keyword και ενδιαφερόντων – δηλ. του περιεχομένου που εκείνη τη στιγμή παρακολουθεί ένας χρήστης. Αυτή η δυνατότητα του Facebook δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα στα μικρά brands και στις τοπικές επιχειρήσεις όπου πλέον με πολύ μικρό κόστος μπορούν να προβληθούν στο επιθυμητό κοινό.

Όπως λέμε συχνά στους πελάτες μας, είναι σαν να αγοράζεις διαφήμιση σε εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό αλλά να πληρώνεις μόνο για όσους πραγματικά θέλεις να δουν τη διαφήμισή σου!

Για να υποστηρίξει τις διαφημίσεις video το Facebook προχώρησε πρόσφατα και στην αναβάθμιση των στατιστικών που λαμβάνουμε για την απόδοση ενός video στο Facebook. Τα πιο σημαντικά metrics είναι:

  • προβολές
  • click-to-play
  • μέση διάρκεια προβολής (ποσοστό % και χρόνος)
  • θέαση 30”
  • ποσοστό προβολής 25%, 50%, 75%, 95% & 100%
  • κόστος ανά προβολή video
  • κόστος ανά click-to-play

Φυσικά, το κόστος δημιουργίας ενός video είναι κατά πολύ υψηλότερο από τη δημιουργία π.χ. ενός γραφιστικού, αλλά οι εταιρίες μπορούν με έξυπνους τρόπους να δημιουργήσουν υλικό. Κάποιες επιλέγουν να δημιουργήσουν video αποκλειστικά για προβολή στο Facebook, αλλά είναι πολλές οι εταιρίες που επιλέγουν να ενισχύσουν ψηφιακά ένα υπάρχον διαφημιστικό που τρέχει στην τηλεόραση ή να δημιουργήσουν ένα γρήγορο video tutorial ή ένα screencast.

Όποια οδό κι αν επιλέξεις το μόνο σίγουρο είναι πως σήμερα η προώθηση του video σου μέσω του Facebook συμφέρει και έχει πολύ καλή σχέση απόδοσης / κόστους.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!