Facebook Ads VS Google AdWords #1 – Ενεργητικός VS Παθητικός χρήστης

fb-vs-google-ads

07 Σεπτεμβρίου 2015, από

fb-vs-google-ads

Και οι δύο διαφημιστικές υπηρεσίες είναι γνωστές και αγαπητές στους marketeers. Σίγουρα πολλοί βρίσκουν θετικά και αρνητικά στα δύο αυτά μέσα προβολής και σε αυτή τη σειρά από αναρτήσεις θα αναλύσουμε τις μεγαλύτερες διαφορές στις δυνατότητες στόχευσης που έχουν μεταξύ τους και πώς μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε ώστε οι καμπάνιες μας να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Ενεργητικός χρήστης

Ως ενεργητικό χαρακτηρίζουμε το χρήστη που αναζητεί αυτό που εμείς προσφέρουμε. Ξέρει ήδη τι ζητάει και αναζητά εταιρίες που το προσφέρουν.

Ο ενεργητικός χρήστης εξυπηρετείται διαφημιστικά σχεδόν αποκλειστικά από το Google AdWords Search Results. Αν η διαφήμισή μας είναι καλογραμμένη, η σελίδα προσγείωσης παραδίδει το μήνυμα και το business model μας είναι ορθό, τότε είναι πολύ πιθανό ο χρήστης αυτός να “μετατραπεί”, όπως λέμε σε όρους του marketing, και να αγοράσει την υπηρεσία ή το προϊόν που προωθούμε.

Παθητικός χρήστης

Ως παθητικό χαρακτηρίζουμε το χρήστη που εμείς – σύμφωνα με την ανάλυσή μας ως ιδιοκτήτες επιχείρησης ή τμήμα marketing – θεωρούμε ιδανικό πελάτη. Ο χρήστης αυτός δεν έχει νιώσει την ανάγκη να αγοράσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας, μάλιστα μπορεί να μην έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουμε.

Ο παθητικός χρήστης εξυπηρετείται διαφημιστικά τόσο από τα Facebook Ads όσο και από το Google AdWords Display Network. Αν η στόχευσή μας είναι ποιοτική, το μήνυμά μας μπορεί να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει ανάγκες και το business model μας είναι ορθό, τότε είναι πολύ πιθανό ο χρήστης αυτός να “μετατραπεί” και να αγοράσει την υπηρεσία ή το προϊόν που προωθούμε.

Ενεργητική διαφήμιση

Για να μετατρέψουμε έναν ενεργητικό χρήστη σε αγοραστή, και να έχουμε μία επιτυχημένη καμπάνια, χρειαζόμαστε μία καλοστημένη ιστοσελίδα/eshop και μία performance marketing στρατηγική. Όσο πιο mainstream είναι το προϊόν ή η υπηρεσία μας, τόσο πιο μεγάλος ο ανταγωνισμός και μαζί με αυτόν και το κόστος CPC που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο Google AdWords.

Τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψιν πως ο ενεργητικός χρήστης δεν αγοράζει αμέσως και συνήθως κάνει έρευνα αγοράς και σε άλλες ιστοσελίδες/eshop πριν αποφασίσει από πού θα αγοράσει. Για το λόγο αυτό τρέχουμε παράλληλα καμπάνιες retargeting στο Google AdWords Display Network και Facebook Ads για να ενισχύσουμε το brand awareness και να ωθήσουμε τον χρήστη να ολοκληρώσει την αγορά του από τη δική μας επιχείρηση.

Παθητική διαφήμιση

Η μεγαλύτερη αξία της παθητικής διαφήμισης έρχεται από τη στόχευση των διαφημίσεων. Από παλιά καταλαβαίναμε πως αν προβάλλω τα είδη βρεφικής περιποίησης σε ένα περιοδικό για γονείς έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να βρω νέους πελάτες, απ’ ότι αν προβάλλω τη διαφήμισή μου σε ένα περιοδικό για κυνηγούς – παρόλο που και οι κυνηγοί μπορεί να είναι γονείς.

Εδώ το Facebook υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου media. Στην εποχή των social media οι marketeers αποκτήσαμε εργαλεία που μας επιτρέπουν να στοχοποιούμε κατηγορίες χρηστών με μεγάλη ακρίβεια – όπως π.χ. νέες μητέρες 25 – 45 που κατοικούν στον Βόλο και ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οι χρήστες τροφοδοτούν τα social media με τα ενδιαφέροντά τους από τις πράξεις (likes) και το περιεχόμενο που δημοσιεύουν, αλλά και από την δραστηριότητά τους στο υπόλοιπο διαδίκτυο!

Συμπεράσματα

Το πρώτο λογικό συμπέρασμα είναι μία επιχείρηση να ακολουθήσει το δρόμο της ενεργητικής διαφήμισης μιας και έτσι θα βρει χρήστες που είναι έτοιμοι να αγοράσουν. Όσο απλό κι αν ακούγεται αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο και πιθανόν πολλά χρήματα, ειδικά αν υπάρχουν εδραιωμένοι παίκτες στον χώρο.

Η παθητική διαφήμιση από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη σε φρέσκους καταναλωτές, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο δημιουργός της ανάγκης θα καρπωθεί και το οικονομικό όφελος. Ο χρήστης θα μπορούσε μετά από μία αναζήτηση να καταλήξει να δίνει τα χρήματά του στον ανταγωνισμό παρόλο που πρώτοι εμείς του δημιουργήσαμε την ανάγκη. Η αποτυχία μας είναι ένα search μακρυά!

Όπως είδαμε παραπάνω, ένα σωστό marketing mix που υιοθετεί όσο πιο πολλά media αντέχει το budget ακούγεται ιδανικό.

Ο αγώνας μεταξύ Facebook ads και Google AdWords θα συνεχιστεί στο επόμενο άρθρο, όπου θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυνατότητες στόχευσης του κάθε μέσου. Στο μεταξύ, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου, να εκφράσεις τον προβληματισμό σου ή οποιαδήποτε απορία σου!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!