1o Docker Crete Meetup: Ήμουν κι εγώ εκεί

21 Σεπτεμβρίου 2015, από

1ο Crete Docker Meetup

Τα κουλουράκια μυρίζουν κανέλα, το πάτωμα λάμπει, οι μπύρες παγώνουν στο ψυγείο και όλοι φοράμε τα καλά μας. Απόγευμα Πέμπτης, 17 Σεπτεμβρίου, και το “σπίτι” μας είναι πανέτοιμο για να υποδεχτεί τους απανταχού… “dockers”. Πρόκειται για το 1o Docker Crete Meetup & Docker Global Hack Day #3 που διοργάνωσε το Papaki με την TopHost: μια συνάντηση παρουσιάσεων και ανταλλαγής απόψεων για την πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού Docker.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να φτάνουν (στην ώρα τους -5 παρά μαζεύονταν ήδη!) και αφού κεράστηκαν καφεδάκι, πήραν τσαντούλες με μικρά “σουβενίρ” που τους είχαμε ετοιμάσει και τους ξεναγήσαμε λίγο στα γραφεία μας. Ύστερα πιάσαμε κουβέντα σε πηγαδάκια, μέχρι που η marketing manager μας, η Αλεξάνδρα, μας έβαλε να κάτσουμε στις θέσεις μας. Το λόγο πήρε ο Φρανκ Μαούνης, συνιδρυτής του Papaki και της TopHost, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τον (υπερ)ενθουσιασμό του για το Docker.

Μπαμπά, τι είναι τελικά το Docker;

Ο Φρανκ μας εξήγησε ότι μυήθηκε ως Docker lover κυρίως για το εξής χαρακτηριστικό του λογισμικού: το κάθε container εμπεριέχει κι από ένα app και λειτουργεί, ας πούμε, όπως ένα microservice. “Εξειδικεύεται” δηλαδή στο να κάνει ένα πράγμα και να το κάνει άψογα (π.χ. ένα container για τον web server, ένα για τη βάση δεδομένων, ένα για logging, κ.λπ). Έτσι αποδομούνται τα τεράστια, ενιαία application σε μικρότερα και φυσικά, πιο αποδοτικά.

Ο Μanel Martinez, της Nixel Solutions, στο 1o Crete Docker Meetup
O Manel Martinez μας μιλάει για το Docker

Στη συνέχεια, στο ‘βάθρο’ ανέβηκε ο Manel Martinez, Καταλανός sysadmin o οποίος εμβάθυνε σε πιο τεχνικά θέματα του Docker. Ανακάλυψε το Docker πριν από περίπου 3 χρόνια στην προσπάθειά του να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. “Συνειδητοποίησα ότι η δουλειά που έκανα γινόταν ήδη από το Docker! Έτσι άρχισα να το χρησιμοποιώ πάρα πολύ” μας είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε λίγο για τα βασικά feature της πλατφόρμας όπως το Linking, το Labeling, το Docker Machine και το Docker Swarm.

Τελικά κάλεσε τους προγραμματιστές να “παίξουν” λιγάκι με κώδικες και να χειριστούν ένα application με ένα παιχνίδι αστεροειδών!

Προσωπικά, έβλεπα μαύρες οθόνες με μικρά άσπρα σύμβολα να αναβοσβήνουν, αλλά γύρω μου, sysadmin, προγραμματιστές και devOp έβγαλαν χαρούμενοι τα εργαλεία από τις τσάντες τους και μπήκαν στο παιχνίδι!

Ο Πάρις Κασιδιάρης της SourceLair
Ο Πάρις εξηγεί πώς το Docker τους έλυσε τα χέρια

Ο Πάρις Κασιδιάρης, ένας χαμογελαστός Docker-ας και συνιδρυτής της start up SourceLair, μας μίλησε για το πώς το συγκεκριμένο λογισμικό έχει διευκολύνει τη ζωή τους στην εταιρεία. Η SourceLair δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να γράφουν κώδικα μέσα από browser. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουν στους χρήστες τους ασφάλεια, ταχύτητα και, φυσικά, να κρατάνε χαμηλά τα κόστη. Γι’ αυτό αγαπάνε το Docker και το τρέχουν εδώ και δύο χρόνια στο φουλ! Ο Πάρις μας εξήγησε πώς το λογισμικό έχει συμβάλλει στο να προσφέρουν ένα πολύ καλό User Experience στους χρήστες τους αλλά και πώς έχει επιταχύνει το development της εταιρείας. Η SourceLair είναι και μεταξύ των διοργανωτών του Athens Docker Meetup όπου μια φορά το μήνα βρίσκονται και ανταλλάζουν “docker-ικές” απόψεις.  

Ακολούθησαν ερωτήσεις, απαντήσεις, επεξηγήσεις και διευκρινήσεις. Και επιτέλους, αυτό που όλοι περιμέναμε: pizza break! Ταυτόχρονα, προβαλλόταν βίντεο με παρουσιάσεις της ομάδας του Docker από το Global Hack Day.

Επιτέλους πίτσες!
Pizza break
Pizza & beer break!
Μετά τον κώδικα, ουρά για τις μπύρες

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα (όχι ακόμα τουλάχιστον) από προγραμματισμό, κώδικες και λογισμικά. Αλλά στο 1ο Docker Crete Meetup έμαθα μερικά βασικά πραγματάκια:

  • Τo Docker είναι πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα (open source).
  • Οι ομάδες που χρησιμοποιούν το Docker κάνουν deploy περίπου 7 φορές πιο συχνά από ότι όσους δεν το χρησιμοποιούν.
  • Οι containers έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα με αυτά των virtual machine αλλά εξαιτίας της διαφορετικής αρχιτεκτονικής τους, επιτρέπουν να είναι πολύ πιο φορητά και αποδοτικά.
  • To Docker δημιουργεί ένα κοινό και φιλικό περιβάλλον ώστε sysadmin και developers να δουλεύουν μαζί, σε κατανεμημένες εφαρμογές.
  • Ακόμη και οι προγραμματιστές συγκινούνται -κυρίως όταν συναντάνε ένα φοβερό λογισμικό.
  • Οι πιο ωραίες κουβέντες γίνονται πάνω από κουτιά πεντανόστιμης πίτσας με ένα μπουκάλι μπύρα στο χέρι.

Μπορείτε να δείτε όλες τις ομιλίες εδώ.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!