Τι κουλτούρα έχει ένα Papaki – Vol 1

02 Οκτωβρίου 2015, από

Pasted image at 2015_10_01 12_38 PM

Το παρακάτω είναι ένα έργο εν εξελίξει (work in progress). Δεν πρόκειται για κάποια “Βίβλο” ή για εγχειρίδιο. Είναι… εμείς. Η ζωή μας μέσα και έξω από το Papaki. Και αλλάζει συνεχώς: αναθεωρούμε, εξελίσσουμε κι εξελισσόμαστε, σταματάμε, καμιά φορά κολλάμε εντελώς, αλλά ύστερα -κάπως- ξαναρχίζουμε. Και μεγαλώνουμε.

Η κουλτούρα μιας εταιρείας είναι ουσιαστικά μια διαδρομή. Είναι όλα αυτά που κάνουν το Papaki αυτό που είναι αλλά και όλα αυτά που μπορεί, δυνητικά, να γίνει. Είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας, του χώρου εργασίας μας αλλά και η προσωπική ανάπτυξη. Μαζί στη διαδρομή είστε και όλοι εσείς, η κοινότητα του Papaki.

Τις επόμενες εβδομάδες θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τις αξίες-πυλώνες του Papaki, τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εταιρική μας κουλτούρα. Για να ανακαλύψουμε παρέα ποια είναι η συνταγή που κάνει εμάς χαρούμενους κι εσάς όλο και πιο ικανοποιημένους.

Ξεκινώντας λοιπόν, μια από τις βασικές αξίες στο Papaki είναι να στοχεύουμε στην αυτο-βελτίωση.

Με μικρά και καθημερινά βηματάκια που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, βελτιώνουν το σώμα και το νου, μας βοηθάνε στο να αποδίδουμε καλύτερα στην εργασία και τελικά συμβάλλουν στη γενική ευεξία του καθένα από εμάς.

Κάνουμε πράγματα για να νιώθουμε καλά

Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του από μια καλή, μυρωδάτη κούπα καφέ. Ή τσάι. Ή μια ζεστή σοκολάτα. Ή τέλος πάντων, κάτι που σου δίνει ενέργεια και σε κάνει να σηκωθείς από το κρεβάτι. Ο καθένας μας προσπαθεί να διατηρεί μια όμορφη καθημερινή ρουτίνα, χωρίς βιασύνες, και να δίνει λίγο χρόνο στις ‘καλημέρες’ του.

Μικρά πράγματα που βελτιώνουν την υγεία μας

Η Ιωάννα μας, εκτός των άλλων, είναι υπεύθυνη να θυμάται να γεμίζει τις φρουτιέρες με φρούτα για τσίμπημα. Η αλήθεια είναι ότι όταν τα έχεις μπροστά σου θα τα προτιμήσεις.

Λίγη βιταμίνη C παρακαλώ!
Λίγη βιταμίνη C παρακαλώ!
Κι άλλα που μας κάνουν λίγο πιο θαρραλέους

Δοκίμασε κάτι που σε τρομάζει και σε βγάζει από τη βολή σου, το λεγόμενο comfort zone. Στο Papaki ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο να κάνει κάτι για τον εαυτό του: ένα σεμινάριο, ένα ταξίδι, ένα χόμπι, μια… πτώση με αλεξίπτωτο! “Φέτος θα γραφτώ Κινέζικα. Θα πάω ζωγραφική που ήταν πάντα το όνειρό μου”. Αφού πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο και κάνουμε το πρώτο βήμα, η καρδιά χτυπάει σαν τρελή. Νιώθεις σαν τη πρώτη μέρα στο σχολείο: μπερδεμένος, αγχωμένος, αβοήθητος κι ελάχιστα ενθουσιασμένος. Είναι αποδεδειγμένο όμως ότι μαθαίνοντας κάτι καινούριο και ξεπερνώντας το πρωταρχικό στρες, γίνεται κανείς μακροπρόθεσμα χαρούμενος!

Paintball game
This means (paint)war!
Ή που μας φέρνουν πιο κοντά

Είναι φανταστικό να ανακαλύψεις ότι στη δουλειά -το χώρο που περνάς ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου- κρυβόταν ένας καινούριος φίλος! Στο Papaki, πιστεύουμε ότι αν γνωρίσεις το διπλανό σου καλύτερα, έξω από το γραφείο, τον εκτιμάς περισσότερο και τον καταλαβαίνεις: πέφτουν οι ανταγωνισμοί, συνεργάζεστε άψογα και αλληλοστηρίζεστε. Γι’ αυτό και συχνά πυκνά κανονίζουμε δραστηριότητες εκτός εργασίας. Κάνουμε beach party και παίζουμε, κυνηγιόμαστε σε πεδία βολής paintball και πάμε εκδρομές. Ε, και μες στη μέρα θα ξεκλέψουμε κανένα δεκάλεπτο για ένα γρήγορο σετ πινγκ-πονγκ στο τραπέζι που έχουμε στα γραφεία μας!

Τα κουβαδάκια μας και σ' άλλη παραλία
Τα κουβαδάκια μας και σε άλλη παραλία
Κάνουμε πράγματα που μας βοηθάνε να χαλαρώσουμε

Η δουλειά είναι πάντα ατέλειωτη, τα deadline δε σταματούν, οι απαιτήσεις αυξάνονται. ΣΤΟΠ. Είναι δύσκολο να βάλεις ως προτεραιότητα τη χαλάρωση αλλά και πολύ εύκολο να χαθείς μέσα σε έναν αέναο κύκλο υπερ-εργασίας. Γι’ αυτό και στο Papaki προσπαθούμε να σπάμε την καθημερινότητα με διαλείμματα ηρεμίας: μια συνεδρία ρεφλεξολογίας, ένα μασάζ… Ακόμη και το ελάχιστο όμως –μερικές βαθιές αναπνοές κοντά στο παράθυρο– αλλάζει τη διάθεση ριζικά. Παρατηρείστε, αλήθεια πόσες φορές μέσα στη μέρα ξεχνάτε να αναπνεύσετε σωστά;  

Session ρεφλεξολογίας
Αχ! Εκεί ακριβώς είναι το σημείο του στρες
Παίρνουμε το χρόνο μας

Δικαιολογίες περί χάσιμο εργασιακού χρόνου και μπουκώνοντας σαχλαμάρες μπροστά στον υπολογιστή, ΤΕΛΟΣ. Είναι σημαντικό για εμάς να τρώμε παρέα και να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στο φαγητό. Παίρνουμε λοιπόν τα ταπεράκια μας, βάζουμε στη μέση τις σαλάτες και γευματίζουμε στα τραπεζάκια της κουζίνας. Το διάλειμμα αυτό είναι απαραίτητο μιας και μας δίνει νέα ενέργεια να συνεχίσουμε την ημέρα. (Μετά από ένα ακόμη καφεδάκι κι ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας!)

Μαμά, τι φαί έχουμε σήμερα;
Μαμά, τι φαί έχουμε σήμερα;
Επιλέγουμε να είμαστε χαρούμενοι

Σηκώνοντας το τηλέφωνο, απαντώντας στις ερωτήσεις σας, μπαινοβγαίνοντας σε meeting και λύνοντας προβλήματα, προσπαθούμε να κρατάμε το ηθικό ακμαιότατο. Τα αρνητικά vibe, ο εκνευρισμός και ο πανικός εύκολα διαχέονται στους χώρους εργασίας. Εδώ, επιλέγουμε να τους κλείσουμε την πόρτα στα μούτρα!

Με αυτά και με άλλα, κάπως, σιγά-σιγά γινόμαστε λίγο καλύτεροι άνθρωποι. Πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί, πιο ενωμένοι. Και σίγουρα πιο έτοιμοι για εσάς!

Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα… κομματάκια του παζλ μας.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!