Τέλος εποχής για PHP 5.5 – Νέα αρχή με PHP7!

14 Σεπτεμβρίου 2016, από

Blogimages_Papaki_php7

Τι σημαίνει PHP;

PHP σημαίνει Hypertext PreProcessor και πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού παγκοσμίως. Η PHP* είναι server-side γλώσσα που σημαίνει ότι η λειτουργία της εφαρμόζει ουσιαστικά πάνω στον server. Το CMS (Content Management System), το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου του site σου βασίζεται πάνω στην PHP και ‘δουλεύει’ το περιεχόμενο και τα δεδομένα πριν φτάσουν στην οθόνη σου. Αυτό βοηθάει τους προγραμματιστές να δημιουργούν δυναμικές σελίδες γρήγορα και αποτελεσματικά! Η PHP είναι η πιο διαδεδομένη server-side γλώσσα με market share 82%!

Τι αλλάζει όμως τώρα;

Από το 2004 που η ZEND, η μαμά της PHP, κυκλοφόρησε την PHP5 είχε να γίνει μια μεγάλη αλλαγή στις εκδόσεις. Αλλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο κόσμος των προγραμματιστών σκάει πυροτεχνήματα! Aπό την έκδοση PHP 5.6 λοιπόν, που είναι η τελευταία και πιο σταθερή, το Δεκέμβριο 2015 κυκλοφόρησε η PHP7. Παρακάτω θα εξηγήσω τους λόγους που οφείλεις να αγκαλιάσεις αυτή την αλλαγή για το… καλό σου!
Για να έχεις μια εικόνα του τι συμβαίνει γενικά με κάθε έκδοση που βγαίνει μαζέψαμε τα εξής στοιχεία. Η έκδοση 5 της PHP χρησιμοποιείται από το 97.8% όλων των sites που χρησιμοποιούν PHP γενικά και η έκδοση 5.5 χρησιμοποιείται από το 20% όλων των sites που χρησιμοποιούν PHP5.

Ποια PHP χρησιμοποιείται περισσότερο;
Ποια PHP χρησιμοποιείται περισσότερο;

Το τέλος της PHP 5.5

Το PHP.net περνάει κάθε έκδοση από μια ‘δοκιμαστική περίοδο’ 2 χρόνων όπου εντοπίζει και λύνει τυχόν bugs και προβλήματα. Στη συνέχεια, παρέχει υποστήριξη για άλλον ένα -τρίτο χρόνο- μόνο σχετικά με σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Ύστερα, ακόμη κι αν εντοπιστούν ‘κενά’ δεν διορθώνονται από την PHP κοινότητα. Μπορείς να δεις εδώ το πότε ακριβώς σταματάει η κάθε έκδοση να υποστηρίζεται. Η PHP 5.5 λοιπόν πέθανε!
Από τον Ιούνιο του 2016 oι παλιότερες εκδόσεις της PHP5 (μέχρι και την 5.5 δηλαδή) έχουν μείνει… ξεκρέμαστες, χωρίς support. Επίσης, μέχρι τον Αύγουστο του 2016 το 57,1% των ιστοσελίδων σε WordPress τρέχουν σε έκδοση PHP παλιότερη και από την 5.5! Είναι δηλαδή χωρίς υποστήριξη εδώ και καιρό. Η PHP 5.6 έχει ακόμη αρκετό… χρόνο ζωής (περίπου 2 χρόνια) αλλά γιατί να μην προτιμήσει κανείς την φρέσκια PHP7;

Οι εκδόσεις PHP που χρησιμοποιούν τα WordPress sites

Γι’ αυτό πάμε PHP7!

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα PHP επηρεάζουν κυρίως τη ζωή των προγραμματιστών. Αλλά συνεπώς και του τελικού χρήστη. Έχουν προστεθεί πολλά νέα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά που ανεβάζουν την απόδοση στα ύψη και προσφέρουν υψηλότερη ασφάλεια! Μερικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω.

Η διαφορά στην ταχύτητα με PHP7 σε WordPress. (Πηγή zend.com)
Η διαφορά στην ταχύτητα με PHP7 σε WordPress (πηγή zend.com)

To πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της PHP7 είναι η διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την περασμένη έκδοση. Αρχικά ο κώδικας που γράφεται εφαρμόζεται πολύ πιο γρήγορα αλλά επίσης, απαιτούνται πολύ λιγότεροι servers για να εξυπηρετήσουν τον ίδιο αριθμό χρηστών. Επιπλέον, μέχρι τώρα, όταν εμφανιζόταν ένα σοβαρό πρόβλημα στην PHP το script σταματούσε. Στην PHP7 υπάρχει το Engine Exceptions όπου αντικαθιστάς αυτά τα προβλήματα με εξαιρέσεις (exceptions) οι οποίες είναι πιο διαχειρίσιμες.
Τέλος, όπως αναφέρω και παραπάνω, η έλλειψη support στις περασμένες versions της PHP κάνει τη μεταφορά μας στην PHP7 απαραίτητη!

Και λίγo πιο… geeky stuff

Εκτός από την ταχύτητα, μια σημαντική αλλαγή στην PHP7 είναι τα Type Declarations: μπορείς τώρα να ορίσεις εσύ τις μεταβλητές στη γλώσσα (variables) και να μην οριστούν αυτόματα από την PHP. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να προσθέσεις Scalar types όπως τα int, float, string και bool αλλά και πολλά ακόμη. Επιπλέον, ένα ακόμη βελτιωμένο χαρακτηριστικό είναι το Error handling, ο χειρισμός των λαθών δηλαδή. Εκεί συμπεριλαμβάνεται και το Engine Exceptions που αναφέρω παραπάνω. Στη νέα PHP προστίθεται επίσης ένας νέος operator με τόσο κουλ όνομα που δε θα μπορείς να αντισταθείς στη χρήση του: Spaceship Operator! Πρόκειται για τον Combined Comparison Operator που συμπληρώνει ουσιαστικά στην γλώσσα το ‘μεγαλύτερο από’ και ‘μικρότερο από’(< = >). Είναι ουσιαστικά η συνένωση τριών operators (μικρότερο, ίσον, μεγαλύτερο) και τσεκάρει τον καθένα ξεχωριστά. Η πιο κοινή χρήση του είναι στο sorting.

Στο Papaki

Όλοι οι servers του Papaki υποστηρίζουν την PHP7 και μπορείς πολύ εύκολα να την ενεργοποιήσεις ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία μέσα από το Plesk του Papaki.
Τα νέα πακέτα web hosting του Papaki είναι εδώ και ανοίγουν by default σε PHP 5.6. Αυτό γίνεται για λόγους ευκολίας ώστε όλα τα sites να είναι άμεσα συμβατά. Φυσικά ακολουθώντας την παραπάνω πανεύκολη διαδικασία αναβαθμίζεσαι στην PHP7.

Προσοχή! Όλες οι μεγάλες πλατφόρμες (WordPress, Joomla, Drupal, κ.λπ) είναι συμβατές με την PHP7. Υπάρχει όμως η πιθανότητα κάποια themes και plugins ή ακόμη και το ίδιο το core του site σου να μην είναι συμβατά με την PHP 7, γι’ αυτό επιβεβαίωσέ το πριν την εγκαταστήσεις. Υπάρχουν και plugins που μπορούν να τσεκάρουν την συμβατότητα της PHP7 στο site σου.

Εσύ, ενεργοποίησες την PHP7; Περιμένουμε τα σχόλιά σου.
*Με σήμα κατατεθέν το elephpant

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!