Τι ισχύει στη νέα πολιτική αλλαγής ιδιοκτήτη της ΙCANN

30 Νοεμβρίου 2016, από

icann_policy_blogpost

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ICANN (Internet Corporation of Assigned Names & Numbers) που τίθενται σε ισχύ, αύριο, την 1η Δεκεμβρίου 2016, η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής μεταφοράς γίνεται υποχρεωτική από όλους τους πιστοποιημένους από την ICANN καταχωρητές.

Μιας και το Papaki είναι ο 1ος και μοναδικός έως τώρα εγκεκριμένος καταχωρητής από την ICANN στην Ελλάδα, εάν δεν έχετε συναλλαγές με accredited καταχωρητές του εξωτερικού, είναι πιθανόν να ακούτε για 1η φορά αυτό το νέο. Παρ’ όλα αυτά σας διαβεβαιώ ότι στον κόσμο των registrars αυτή η αλλαγή συζητείται εδώ και καιρό και έντονα, μιας και όπως σχολιάζεται από πολλούς επαγγελματίες του χώρου κάνει δύσκολη την εξυπηρέτηση των τελικών χρηστών ενώ προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατεία.

Από την πλευρά μας για να εξασφαλίσουμε τη σωστή και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε, εσάς,  έχουμε ενημερώσει τους όρους χρήσης μας σύμφωνα με την ICANN.

Τι αλλάζει με απλά λόγια:

Στην ουσία, από νομικής πλευράς η διαδικασία αλλαγής ιδιοκτήτη ενός domain πλέον περνάει κάτω από την πολιτική της αλλαγής καταχωρητή. Αυτό σημαίνει ότι από 01/12/2016 κάθε φορά που κάποιος κάνει οποιαδήποτε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, στα στοιχεία ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα σε όνομα, επίθετο, επωνυμία και email πλέον ενεργοποιείται η πολιτική αλλαγής καταχωρητή και ξεκινά η αποστολή μίας σειράς από emails έγκρισης και ενημέρωσης για να καταφέρει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να τονίσω ότι και η διόρθωση ενός ορθογραφικού λάθους στο όνομα ιδιοκτήτη ενεργοποιεί την πολιτική αυτή. Για παράδειγμα:

Διορθώνω το Μαριάννας σε Μαριάννα και:

  • λαμβάνω ένα email ως νέος registrant (δεν εχω αλλαξει το email) για να προχωρήσω σε approve της αλλαγής, το οποίω κάνω approve
  • λαμβάνω άλλο ένα email ως παλιός registrant (επειδή δεν έχω αλλάξει το email) για να προχωρήσω σε approve της αλλαγής, το οποίω κάνω approve
  • λαμβάνω για τα νέα στοιχεία ένα email για WHOis verification το οποίο κάνω approve
  • τέλος λαμβάνω άλλα 2 πανομοιότυπα emails ενημέρωσεης ότι έγινε η αλλαγή, ενώ το domain κλειδώνει (lock) για 60 ημέρες στο Papaki.

Η προσέγγιση μας στο Papaki

Πατώντας στα βήματα και άλλων μεγάλων εγκεκριμένων καταχωρητών domain names, στο Papaki θα ακολουθήσουμε την εναλλακτική του “Designated Agent” η αλλιώς “DA” που παρέχεται ως εναλλακτική από τη νέα αυτή πολιτική της ICANN. Στόχος μας είναι:

  1. να αυτοματοποιήσουμε τη νέα αυτή διαδικασία έγκρισης για τους πελάτες μας, ώστε να μην επιβαρυνθούν με πολλαπλές άσκοπες επιπλέον ενέργειες
  2. να είμαστε σύμφωνοι με τους κανονισμούς της ICANN κάνοντας χρήση: α) του “DA” και β) της δυνατότητας το domain να μην κλειδώνει, “lock”, για 60 ημέρες μετά από οποιαδήποτε αλλαγή
  3. να συνεχίσουν οι πελάτες μας με τον ίδιο τρόπο να κάνουν με ασφάλεια τις αλλαγές τους μέσα από το λογαριασμό τους στο Papaki.

 

Η πολιτική αναφέρει: “1.2 “Designated Agent” means an individual or entity that the Prior Registrant or New Registrant explicitly authorizes to approve a Change of Registrant on its behalf.”

Πρακτικά, ο ιδιοκτήτης του domain επιτρέπει στον “Designated Agent” να επιβεβαιώσει αυτόματα τις αλλαγές στα στοιχεία ιδιοκτήτη (όνομα, επίθετο, επωνυμία, email), εκ μέρους του.

Ένα δεύτερο παράδειγμα με χρήση DA:

Διορθώνω το Μαριάννας σε  Μαριάννα και:

  • Το Papaki εγκρίνει αυτόματα την αλλαγή
  • Ως νέος ιδιοκτήτης λαμβάνω το email επιβεβαίωσης στοιχείων Whois για να επιβεβαιώσω τα νέα στοιχεία μου
  • Ο παλιός και ο νέος ιδιοκτήτης (εγώ δηλαδή) λαμβάνουν ενημερωτικό email για την ολοκλήρωση της αλλαγής

Για να μπορέσουμε να λειτουργούμε ως “Designated Agent” έχουμε ενημερώσει τους Όρους Χρήσης μας με το παρακάτω κείμενο, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το Papaki θα ακολουθήσει ορθά τη νέα ICANN πολιτική με σεβασμό στους κανόνες, στην ICANN και στους ιδιοκτήτες domain.

“Registrant explicitly authorizes Papaki or Tucows, Openprovider or Enom, depending on which accreditation the domain name has been registered under, to act as their Designated Agent, as stipulated by the ICANN Transfer Policy, to approve a Change of Registrant on their behalf.”

Το παραπάνω κείμενο περιλαμβάνεται στον κανονισμό εκχώρησης και διαχείρισης, link του οποίου βρίσκεται στο άρθρο 4.1 των Όρων Χρήσης του Papaki. Για τυχόν domains από παλιά τα οποία ακόμα δεν έχουν περαστεί στο accreditation του Papaki, ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως αναφέρεται παραπάνω, σε συνενόηση με τον εκάστοτε στενό συνεργάτη μας.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!